Picanha

Picanha ook wel het Staartstuk, is een deel van het rund dat populair is in Portugal en Brazilië. Uit deze regio’s komt het woord picanha en deze naam wordt internationaal steeds meer gebruikt. Staartstuk is het driehoekvormige deel aan het uiteinde van de platte bil.
Het begrip picanha stamt mogelijk van het woord picana, de aanduiding voor een paal die gebruikt werd door veehouders in het zuiden van Spanje en Portugal om hun kudden te hoeden. Deze veehouderijtechniek werd door Portugese migranten meegebracht naar Brazilië. Uiteindelijk zou de term ‘picanha’ in Brazilië de betekenis gekregen kunnen hebben van het vleesstuk waar het rund door de veehouders werd gepord.

Ingrediënten:
– 1 picanha van ongeveer 800-1000 g
– versgemalen peper
– zeezout

Tip:
Serveer de Picanha met een beetje chimichurri

Bereiding:
– Bereid de BBQ voor direct grillen 200 °C.
– Neem het vlees op tijd uit de koelkast en kruid rijkelijk met zeezout en versgemalen peper. Zeker de vetkant mag extra gezouten worden, dat geeft een krokantere korst.
– Leg het vlees met de vetkant naar beneden op de grill en sluit het deksel. Laat ongeveer 8-10 minuten grillen. Controleer of er al een goed gekleurde en krokante korst ontstaat.
– Draai het vlees om en steek er een kernthermometer in. Laat grillen tot een kerntemperatuur van 48-50 °C is bereikt.
– Neem het vlees van de BBQ en laat 5-10 min rusten.
– Snijd het vlees en bestrooi op het laast nog een beetje met grof zeezout.

Deel op social media: