WBQA staat voor World Barbecue Association; een internationale barbecue organisatie die wereldwijd actief is en waarbij culinair barbecuegenot, informatieverstrekking en vriendschap centraal staat (Fire, Food, Friendship and Fun). WBQA-NL, de Nederlandse divisie, is een organisatie die opgericht is op 30 april 2014 en zetelt in Son en Breugel. Het huidige bestuur bestaat uit:
President: Wim Vink
Voorzitter: Wim Vink
Secretaris: Mirjam Xhofleer
Penningmeester: Hans van de Loo
Evenementen: Hans van de Loo
Marketing, Promotie en communicatie: John van de Ven
HoofdJury: Irene Frijling
In tegenstelling tot anderen concentreert WBQA zich niet alleen op langzaam en op lage temperatuur garen van gerechten (low&slow) . Er is binnen de WBQA ook aandacht voor grilltechnieken, presentatie (bordopmaak) en het verbeteren van allerlei barbecuetechnieken om zo het eindgerecht tot een hoger niveau te tillen. Daarnaast is WBQA continue actief om barbecueën te promoten en mensen te informeren.
WBQA groeit en groeit. Zie WBQA international voor de laatste ontwikkelingen van dit moment.