Vlinderen van gevogelte

Vlinderen is het is een culinaire term die verwijst naar een kooktechniek waarbij de ruggengraat van gevogelte wordt verwijderd, waardoor het dier plat kan worden gelegd voor het koken. Het doel van vlinderen is om het gevogelte gelijkmatiger te laten garen en de kooktijd te verkorten. Het resultaat is vaak een sappiger en sneller bereid stuk gevogelte.

Bij het vlinderen van gevogelte, meestal kip, wordt de ruggengraat verwijderd door langs beide zijden van de ruggengraat te snijden en deze te verwijderen. Hierdoor kan het gevogelte plat op een grill of in een oven worden gelegd. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij het grillen, roosteren of bakken van kip.

Vlinderen is populair omdat het de bereidingstijd verkort en zorgt voor een gelijkmatigere garing. Bovendien is het gemakkelijker om kruiden en marinades gelijkmatig over het gevogelte te verdelen wanneer het plat is.

Hoe een kip te vlinderen

Er zijn eindeloze variaties: sommige koks verwijderen de ruggengraat volledig (misschien gebruiken ze deze voor bouillon ?), terwijl anderen alleen langs één kant snijden om de vogel open te maken, maar de ruggengraat laten braden.

1. Aan de slag

Plaats een hele kip, met de borst naar beneden, op een werkoppervlak

spatchcocked kip stap twee

 

2. Verwijder de ruggengraat

Begin bij het dijuiteinde en knip langs één kant van de ruggengraat met een keukenschaar.

spatchcocked kip stap drie

3. Ga verder met het verwijderen van de ruggengraat                                                           

Draai de kip om; snijd langs de andere kant. Gooi de ruggengraat weg of bewaar deze voor voorraad.

spatchcocked kip stap vier

4. Maak de kip plat

Draai de kip om en open hem als een boek. Druk stevig op het borstbeen om het plat te maken. De kip is klaar om te kruiden en te braden.

 

Nu je de techniek onder de knie hebt, probeer dan een van onze recepten met het vlinderen van gevogelte.

Deel op social media: