Schimmel in de BBQ: Oorzaken, Gevolgen, en Preventie methoden

Op de site van WBQA Business Club lid, houtskool levrancier ECHT vonden we de volgende tip over het verwijderen van schimmels in de BBQ.

Het BBQ-seizoen gaat weer bijna starten, ben jij er al klaar voor? Maar wat als je de deksel van je BBQ optilt en schimmel aantreft? Schimmel in de BBQ kan een serieus probleem zijn en kan zowel de smaak van je eten als je gezondheid beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de oorzaken en gevolgen van schimmel in de BBQ en geven we tips over hoe je het kunt voorkomen. En als klap op de vuurpijl hebben wij een kamado gevonden die extreem vervuild was met schimmels. Deze hebben we aangepakt en schoongemaakt, bekijk de video voor de stappen en het eindresultaat.

Schimmels ontdekt in de BBQ

Wanneer je schimmel in de BBQ ontdekt, is het belangrijk om te weten hoe je ermee moet omgaan. Schimmel is een micro-organisme die zich snel verspreidt en in staat is om toxines te produceren die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van mens en dier. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe schimmel in de BBQ ontstaat, welke gevolgen het kan hebben en hoe je het kunt voorkomen.

Zoals hierboven gezegd zijn schimmels micro-organismes dat zich verspreidt door middel van sporen. Het gedijt goed in vochtige omgevingen en voedt zich met organisch materiaal zoals houtskool, vlees, vetten en groenten. Schimmel kan zich overal in de BBQ verspreiden, inclusief in de deksel, het rooster, aslade en op houtskool en briketten.

⚠️ Heb je schimmel ontdekt en ga je de bbq schoonmaken? Zet dan een mondmasker op, bij het schoonmaken verspreiden de schimmels zich ook via de lucht. Om deze niet in te ademen adviseren wij het gebruik van een mondkapje 😷.

Extreem beschimmelde BBQ

Wij een kamado aangepakt die extreem veel schimmel had. Bekijk deze video hoe we dit binnen een aantal uur hebben opgelost zodat hij klaar is voor het BBQ seizoen.

Om deze extreme vervuiling aan te pakken hebben we gebruik gemaakt van pyrolyse.  Pyrolyse betekent het zodanig verhitten van de bbq dat: etensresten, vuil en vet verbrandt totdat alleen as overblijft. Ook de schimmels verbranden en hierna heb je een schone bbq. Dit proces duurt ongeveer 2 to 2,5 uur op 225 – 225 graden. Na het afkoelen van de bbq verwijder je het as en kan je alles afnemen met een licht vochtige doek.

 

Lees HIER verder over o.a. de oorzaken en voorkomen van schimmel in de BBQ

Deel op social media: