Koken met Gietijzer

Wat maakt Gietijzer zo geschikt als materiaal?
Veel BBQ-accessoires zijn van gietijzer. Van roosters tot gietijzeren pannen. Gietijzer is een materiaal wat diverse voordelen heeft. Zo neemt gietijzer makkelijk en snel warmte op en geeft dit heel gelijkmatig af. Een groot pluspunt van het koken op, of in gietijzer. Daarnaast is het een ontzettend duurzaam materiaal wat levenslang mee gaat.

Gietijzeren rooster
De meeste ingrediënten kun je dan ook het beste op een gietijzeren rooster grillen. Doordat het rooster directe warmte aan het ingrediënt afgeeft kun je er schitterende grillstrepen mee maken. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het heeft onder andere ook effect op de smaak van je ingrediënt. Keer je ingrediënt niet te snel als je op gietijzer grilt, je loopt dan het risico dat het blijft plakken. Leg je gietijzeren rooster ook altijd met de spitse kant van de spijlen omhoog. Een brede grillstreep lijkt misschien aantrekkelijk, maar juist door deze vorm geeft het rooster de warmte heel geconcentreerd af.

Gietijzeren pan
Naast het gietijzeren rooster breid je met een gietijzeren pan de veelzijdigheid van je kamado enorm uit. Je kunt deze gietijzeren pan gebruiken om in te koken en te stoven, maar ook om in te (roer)bakken, te braden of zelfs een brood of cake in te bakken. Ook hierbij speelt de goede en geleidelijke warmteoverdracht van het materiaal een belangrijke rol. En ga je nog niet gelijk aan tafel? Met de deksel op de pan blijft de inhoud nog lang warm.

Hoe onderhoud ik het?
Met een gietijzeren pan kunt u heerlijk koken op de barbecue, maar u wilt natuurlijk niet dat de pan gaat roesten of dat uw gerechten aanbakken. Daarom is het belangrijk dat u de pan inbrandt. Het inbranden of inbakken wordt “seasoning” genoemd en fungeert als een antiaanbaklaag.

Deel op social media: