Kamado aansteken & temperatuur behouden

Houtkool
Kies voor een kwalitatief goed merk waarbij je er zeker van bent dat er niet alleen een goed kwaliteit hardhout wordt gebruikt, maar dat de stukken houtskool ook groot genoeg zijn. Kleinere stukken houtskool gaan namelijk gauw tussen je houtskoolplaat onderin zitten, waardoor het verstopt gaat raken. Hierdoor wordt de zuurstof toevoer (gedeeltelijk) geblokkeerd en wordt het lastig de kamado goed op temperatuur te krijgen of te houden.

Nu aansteken…….. Wat heb je nodig?
Je hebt een zak kwaliteits houtskool, milieuvriendelijke en geur neutrale aanmaakblokjes nodig.

Als eerste, zet de luchtinlaat aan de onderkant volledig open en doe de houtskool in de keramische vuurschaal. Om hem vervolgens aan te steken steek je een paar aanmaakblokjes tussen de houtskool. Steek vervolgens de blokjes aan. Sluit vervolgens de deksel en zet de margrietschijf volledig open. Wacht nu tot de temperatuur van de kamado zo’n 5 graden onder de gewenste temperatuur is en sluit vervolgens de luchtinlaat en margrietschijf.

Hoe hou je hem nu op temperatuur?
Het is makkelijker om de temperatuur te verhogen dan te laten dalen. Grote veranderingen in temperatuur regel je onderin en de fijne afstelling bovenin. Als je een aanpassing maakt onderin of bovin geef het een minuut of 10 de tijd voordat je besluit een andere aanpassing te doen. Pas als de temperatuur stabiel is kan je je gerecht op de grill leggen.

Wanneer je de BBQ opent ga er dan als het ware een beetje naast staan, in plaats van er recht voor. Een plotseling toevoer van veel zuurstof kan er voor zorgen dat het vuur hoger komt.

Deel op social media: