De Grillsteen is steeds meer in opkomst, mede door de mateloze populariteit van zelf Pizza`s maken.
In dit stukje gaan we het hebben over de Fredstone. Een merk wat o.a. verkrijgbaar is bij Barbecueplein, ook zullen we enkele echte Do`s and Dont`s bespreken.
De aangenomen naam is pizzasteen, maar eigenlijk is de steen veel veelzijdiger. Je kunt hem gebruiken voor vele gerechten zoals pizza’s en brood maar eigenlijk alles wat een creatieve gedachte ook bedenkt. Doordat je een directe hitte afschermt maar tegelijk ook de warmte evenwijdig distribueert aan de onderkant van je product krijg je een unieke bereiding met een lekker korstje. Een ander voordeel is dat je geen temperatuurval krijgt wanneer je je product op de grill plaatst omdat de warmte word vastgehouden door de steen.
De steen is vanuit de verpakking direct klaar voor gebruik. Het is echter wel aan te raden om de steen eerst goed op temperatuur te laten komen. Als je de steen in een ketelBBQ gebruikt plaats je de steen op het rooster meteen nadat je de ketel hebt aangestoken. Het is tevens aan te raden om in je voorbereiding je luchtstromen te bepalen. Dit kun je op verschillende manieren doen, het belangrijkste is dat je de luchtstroom alleen door je kolenmandje of brandplaats laat gaan. Dit kun je doen door bijvoorbeeld aluminiumfolie, RVS schalen of vuurvaste stenen (LET OP: vuurvaste stenen!! Normale stenen kunnen voor een bijzonder nare ervaring zorgen). Nadat je de steen direct boven je hittebron hebt gelegd doe je je deksel erop en laat de steen warm worden totdat hij door en door heet is. Wanneer je een gasgrill gebruikt, leg de steen boven je warmtebron meteen bij het aansteken. Wanneer de grill dan op temperatuur is zal de steen ook op temperatuur zijn.
DON`T!
wat je ook doet, bescherm de steen tegen direct contact van water! De steen is gemaakt van poreus materiaal.
Het is aan te raden om de steen binnen te bewaren en bij gebruik van `natte` producten de steen in het begin af te dekken met folie, bakpapier of bloem. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je steen alleen verplaatst met een tool of goede handschoenen.
Na gebruik kun de eventuele gelekte resten afborstelen (na afkoelen natuurlijk) en hardnekkige resten kun je met een schuurpapiertje of schuurspons wegvegen.