Direct & Indirect Grillen

Direct Grillen
De Directe methode is gelijk aan grillen. Het eten wordt direct gegrild boven de hitte bron. Voor gelijkmatig grillen moet het eten eenmaal halverwege de tijd omgedraaid worden. Het is ook nodig voor vleessoorten die snel kunnen verschroeien. Verschroeiing zorgt voor het heerlijke knapperende laagje en donkerkleurige strepen waar het eten het rooster raakt. Het geeft mooie grill kenmerken en smaak over de gehele oppervlakte waar eten bereid wordt. Steaks, karbonade, delen van kip, en grotere delen van vlees zijn uitermate geschikt.

Bij direct grillen staan vaak beide ventilatieroosters staan helemaal of gedeeltelijk open en je plaatst het grillrooster direct boven het vuur. Laat het grillrooster goed heet worden voordat je er iets op legt. Let op wanneer je de deksel van de hete kamado opent, want door de zuurstof bij de houtskool kunnen er steekvlammen ontstaan.

Indirect Grillen
De indirect methode is eigenlijk alleen toepasbaar als je de barbecue kunt afsluiten met een deksel. Het is vergelijkbaar met braden, maar met de extra voordelen van het barbecuen; de smaak. Het ziet er net zo uit als een gerecht uit een oven. De warmte stijgt omhoog, weerkaatst terug van het deksel. Zo wordt het eten langzaam en gelijkmatig aan alle kanten gaar. De recirculerende hitte werkt net zoals een convectie oven dus het is niet nodig het eten om te draaien.

Gebruik de indirect methode voor wat meer grilltijd nodig heeft of voor eten dat kwetsbaar is als je het direct boven de hittebron zou bereiden. Daar waar het eten, bij de directe methode zal uitdrogen of geheel verschroeien, krijg je met de indirecte methode mooi mals en zacht vlees. Deze methode is uitermate geschikt voor langzaam garen (slow cooking) van grote braadstukken, ribstukken, hele kippen, kalkoenen, en andere grote stukken vlees, maar ook tere stukken visfilets. Gebruik een keramische plaat tussen het vuur en het grillrooster om geen directe hitte bij je gerecht te krijgen.

Zie Barbecueplein.nl voor de beste BBQ-producten voor uw BBQ!

Deel op social media: