Caveman-style BBQ

De naam zegt het al: barbecueën als een oermens. Het enige dat je in principe nodig hebt is een stapel gloeiende (houts)kolen. Dus geen rooster of iets dergelijks! Vlees wordt direct op de hete kolen bereid. Gebruik voor caveman-style houtskool in plaats van briketten. Bij de verbranding van briketten vormt zich namelijk een dikke aslaag die parafine bevat en dat wil je natuurlijk niet op je vlees. Zorg voor een gloeiende bed van houtskool om het vlees op te leggen. Rund- en varkensvlees lenen zich het best voor de cave man style. Kalfsvlees, dat van zichzelf erg mals is, heeft niet al te veel vet en dan wordt het vlees gauw droog.

  1. Maak de barbecue klaar voor direct met een temperatuur van 250°C. Gebruik hiervoor houtskool, geen briketten. Houtskool wordt veel warmer.
  2. Gebruik kleine stukjes houtskool, zo krijg je een mooi vlak bed van gloeiende houtskool en daardoor een mooie egale warmte.
  3. Wapper met een karton nog even de as van de houtskool en leg de longhaas direct op de gloeiend hete kool.

HET VLEES DAT U ‘CAVEMAN STYLE’ BAKT, ONTSTAAT EEN KROKANT KORSTJE EN GEKARAMELISEERD VET.

OP HET ONDERSTAANDE FILMPJE ZIET U HOE U DEZE KOOKSTIJL TOEPAST.

Op de video ziet u hoe Frans Bon, chefkok, captain van het Dutch BBQ-Team en maaltijdontwikkelaar voor Apollo/Solina/Degens, een rib roast door het vlees direct in het opgestookte vuur van de barbecue te leggen.

Deel op social media: