Tahini BBQ lamskoteletjes

Als je kunt, koop dan mooi bijgesneden lamsracks zonder al te veel vetkap. Andes verbrand het bij het grillen. Maar wees gewaarschuwd, er komt behoorlijk wat rook vrij tijdens het grillen, dus ze kunnen het beste buiten worden gegrild. We gebruiken tahini in een paar verschillende versies van barbecuesaus, omdat de sesampasta zich zo goed leent voor geroosterd vlees en een rijke nootachtige toets toevoegt.

Hier voegen we ansjovis toe voor een hartige toets en granaatappelmelasse voor zoetheid. De bijbehorende pruimensaus is als een chutney of Chinese pruimensaus, met zijn zoetzure en kruidige smaken. Het past perfect bij deze rijke BBQ lamskoteletjes. De BBQ- en pruimensauzen kunnen kort voor het grillen van de  BBQ lamskoteletjes worden gemaakt, of tot een paar dagen van tevoren. ”

INGREDIËNTEN

  • 2 lamsracks, verdeeld in 12-14 enkele koteletjes
  • 100 g baby rode snijbiet,  of veldsla
  • 4 pruimen, gehalveerd en pitjes verwijderd

VOOR DE TAHINI BBQ-SAUS

  • 150 g tahinpasta
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 2 gezouten ansjovis, fijngehakt
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse
  • 100 ml water,  plus meer indien nodig
  • 1 theelepel schilferig zeezout

VOOR DE GEKRUIDE PRUIMSAUS

  • 6 pruimen, in achtsten gesneden en pitjes verwijderd
  • 50 g suiker
  • 1 teentje knoflook
  • 1 hele gedroogde chilipeper, in tweeën gebroken en zaadjes eruit geschud
  • 1 theelepel Szechuanpeper
  • 1 laurierblad
  • 3 eetlepels granaatappelmelasse
  • ½ theelepel schilferig zeezout
  • 1 eetlepel rode wijnazijn

METHODE

  • Verwarm de BBQ goed heet.
  • Gebruik een staafmixer of een kleine keukenmachine om de ingrediënten voor de barbecuesaus tot een gladde, dikke pasta te pureren. Mogelijk moet u wat meer water toevoegen om de gewenste vla-achtige consistentie te bereiken, afhankelijk van de variëteit aan tahini.
  • Je kunt de BBQ-saus direct gebruiken of een dag of twee in de koelkast bewaren tot je hem nodig hebt.
  • Doe de pruimenpartjes, suiker, knoflook, kruiden, laurier en granaatappelmelasse in een kleine giet-ijzeren pan, zet op hoog vuur en breng aan de kook.
  • Laat 5 minuten koken tot de pruimen zacht worden en uit elkaar beginnen te vallen, haal dan van het vuur en roer het zout en de azijn erdoor.
  • Je kunt dit direct gebruiken, of laten afkoelen en een paar dagen in de koelkast bewaren.
  • Als je klaar bent om het vlees te grillen, smeer je de helft van de BBQ-saus over de koteletjes en bedek je beide kanten.
  • Je hebt de rest van de BBQ-saus nodig om de koteletjes tijdens het grillen mee te bestrijken.
  • Leg de koteletjes één voor één op het rooster boven een hete BBQ. Grill ze 2 minuten, draai ze dan om en bestrijk ze met wat meer saus.
  • Grill nog eens 2 minuten voordat je ze weer omdraait en opnieuw bedruipt.
  • Herhaal het grill-draai-bedruipproces totdat de koteletjes in totaal 6 minuten aan elke kant gaar zijn.
  • Leg op een serveerschaal met de snijbiet eroverheen.
  • Leg de pruimenhelften met de snijkant naar beneden op de barbecue. Grill ongeveer een minuut om op te warmen en voeg dan toe aan de schaal met de koteletjes .
  • Serveer met de pruimensaus ernaast.
Deel op social media: