Kip Piri Piri van de houtskoolgrill

De Portugezen noemen het ‘Frango à Piri-Piri’. Dit pittige gerecht, met wortels in zowel Afrika als Portugal, heeft zijn oorsprong in het tijdperk van ontdekkingen. Toen de Portugezen naar Angola en Mozambique reisden, brachten ze chilipepers mee, gefascineerd door hun smaak. In het Swahili stond deze pepers bekend als ‘Piri-Piri’ en werden ze gebruikt om ‘vuur’ aan het eten toe te voegen. De Portugezen mengden het met  knoflook en deden er ook een scheutje citroen heen.

De beperktede saus, gecombineerd met de typische kip, ontwikkeld uit tot een van de eenvoudigste, meest krachtige en heerlijke lekkernijen in de Portugese keuken.

Opmerking over de timing : grillen op houtskool kost tijd.

Dit is een recept dat de tijd nodig heeft om goed te marineren en de houtskoolgeur/smaak die de huid zal binnendringen

Ingrediënten

 • 1 grote verse kip, ongeveer 2 kg
 • Zeezout
 • Citroenpartjes, om te serveren

Voor de Piri Piri-marinade :

 • 4 dikke rode pepers, ontpit en grof gehakt
 • 100 ml extra vergine olijfolie
 • 5 teentjes knoflook, gepeld en geplet
 • sap van 2 citroenen, ongeveer 65 ml
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder, zoet of pittig
 • 20 g bosje peterselieblaadjes met steeltjes (te gebruiken bij het grillen van de kip)
 • 1 theelepel oregano
 • 2 theelepels zeezoutvlokken
 • 2 eetlepels witte wijnazijn (optioneel)

Bereidingswijze

 1. Om de marinade te maken, doe je alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot alles goed gemengd en fijngehakt is.
 2. Snijd de kip open door de ruggengraat te verwijderen, maar laat hem heel. Draai de vogel op zijn borst en knip voorzichtig beide kanten van de ruggengraat af met een goede keukenschaar. Snijd de voetgewrichten en vleugelpunten af.
 3. Haal het hele vel van de kip. (Het vel van de vleugels is na het koken gemakkelijker te verwijderen). Verwijder eventueel helder vet met de schaar.
 4. Leg de kip met het vel naar boven op het werkoppervlak, zodat de borstzijde naar boven wijst.
 5. Druk met de palm van de hand zo gelijkmatig mogelijk op het borstbeen om de kip plat te maken. Dit zal ervoor zorgen dat het sneller gaar wordt. Maak je geen zorgen als je niet hard genoeg kunt drukken om het borstbeen te breken. Als de kip er plat uitziet, zal hij gelijkmatig gaar worden.
 6. Giet er een aanzienlijk deel van de marinade over en masseer het in zodat beide kanten goed bedekt zijn. (Bewaar de rest voor als je de kip gaat koken)
 7. Bedek het met huishoudfolie en laat het minimaal 4 uur of een hele nacht afkoelen. Je kunt de kip af en toe keren.
 8. Stook uw houtskoolgrill aan met kolen of hout. Plaats de kip hoog erboven als de sintels over hun piekhitte heen zijn en er grijs uit beginnen te zien. Wees voorzichtig zodat de vlammen de huid niet verbranden.
 9. Laat de kip koken totdat deze een mooie goudbruine kleur krijgt. Draai het dan om. Wacht ongeveer 15 tot 20 minuten per kant.
 10. Als je ziet dat het vel van de vleugels begint los te laten, betekent dit dat de kip bijna klaar is. Dompel het bosje peterselieblaadjes in de rest van de Piri Piri-marinade en bedruip royaal in de kippenhuid.
 11. Laat het nog bijna 5 minuten grillen en serveer en eet onmiddellijk.
Deel op social media: