Kalkoen van de BBQ

“De kalkoen, een familielid van de kip, heeft zijn oorsprong in Yucatan, Mexico, waar hij door de Maya’s werd gehouden. In de 16e eeuw werden ze naar Europa gebracht, waar het ras zich ontwikkelde en tam werd. Later werden ze opnieuw geïntroduceerd in Amerika. In Amerika leefde al een wilde kalkoen, die oorspronkelijk uit Mexico kwam. Dus, Amerika herbergt zowel een wilde als een tamme variant van de kalkoen. Een volwassen haan kan zelfs tot 18 kilo wegen.” Hierbij een recept van Sam Sifton met een foto van Peden Munk

Ingrediënten

8 tot 10 porties

  • 1 12-14 pond. kalkoen, ingewanden en nek verwijderd, gepekeld, bij kamertemperatuur gedurende 1 uur
  • 1 appel, zonder klokhuis, in vieren
  • 1 oranje, in vieren
  • 1 Sinasappel, geschild, in vieren gesneden
  • 2 eetlepels ongezouten boter, kamertemperatuur
  • Zout en versgemalen zwarte peper

SPECIALE BENODIGHEDEN

  • Een houtskoolschoorsteen
  • 2 kopjes houtsnippers, minimaal 2 uur in water geweekt (optioneel)

Bereidingswijze

Stap 1

Plaats een grote wegwerpbare aluminium pan op de bodem van een houtskoolgrill; Voeg 2 kopjes water toe aan de pan. Vul een houtskoolschoorsteen met houtskool; licht.

Stap 2

Dep de kalkoen droog met keukenpapier. Plaats appel, sinaasappel en ui in de holte. Bind de poten vast met keukentouw. Vogel van binnen en van buiten insmeren met boter. Kruid de huid lichtjes met peper en zout.

Stap 3

Als de kolen bedekt zijn met as, spreid dan de helft aan weerszijden van de wegwerppan. Plaats het bovenste rooster op de grill. Leg de kalkoen op het rooster boven de pan (laat geen enkel deel van de kalkoen boven de kolen zitten). Dek het rooster af. Steek de steel van een direct afleesbare thermometer in het gat in de kap. Houd de temperatuur zo dicht mogelijk bij 350°C door de ventilatieopeningen te openen om de temperatuur te verhogen en de ventilatieopeningen te sluiten om deze te verlagen, en het rooster met kalkoen op te tillen om indien nodig kolen aan te vullen met behulp van een houtskoolschoorsteen. Als u houtsnippers gebruikt, strooi dan elke 30 minuten een handvol uitgelekte snippers over de houtskool.

Stap 4

Grill de kalkoen, waarbij u elk uur draait voor een gelijkmatige bruining (til het rooster op met de kalkoen erop; draai het rooster 180 graden), totdat een direct afleesbare thermometer die in het dikste deel van de dij wordt gestoken zonder het bot te raken een hoek van 165° registreert (de sappen moeten helder lopen als thermometer verwijderd), ongeveer 2 3/4 uur.

Stap 5

Leg de kalkoen op een schaal. Verwikkel  met folie en 1 uur laten rusten alvorens aan te snijden.

Deel op social media: