Zalm Teriyaki

De klassieke marinade met vier ingrediënten voor dit eenvoudige visgerecht voor doordeweeks doet ook dienst als glanzend, zoutzoet glazuur. In de Japanse keuken verwijst ‘teriyaki’ naar een kookstijl die uit twee stappen bestaat, glazuren gevolgd door grillen of braden. Diverse smaken “ teriyakisaus ” zijn in flessen overal verkrijgbaar.  Maar de zoet-zoute smaakmaker die onder die naam wordt verkocht, is zo veelzijdig en zo gemakkelijk te bereiden dat we er de voorkeur aan geven deze zelf te maken. Gebruik de saus als marinade voor het grillen en kook de vloeistof vervolgens in om als glazuur te gebruiken tijdens het grillen. De suikers concentreren zich en karamelliseren op hoog vuur, waardoor vocht wordt vastgehouden en een diepe, hartige smaak ontstaat.

Ingrediënten

  • ¾ kopjes mirin
  • ¾ kopjes sojasaus
  • ¼ kopjes plus 2 eetlepels. belang
  • ¼ kopjes suiker
  • Zes 4-oz. zalmfilets met vel
  • 1 middelgrote lente-ui, in dunne plakjes gesneden
  • 2 theelepel. geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze

  • Voeg de mirin, sojasaus, sake en suiker toe aan een kleine pan die op middelhoog vuur staat. Breng aan de kook en kook, onder voortdurend roeren, tot de suiker is opgelost, 1 à 2 minuten. Haal van het vuur en laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur, ongeveer 20 minuten.
  • Voeg de zalm en de marinade toe aan een grote diepvrieszak met ritssluiting, druk overtollige lucht eruit, sluit de zak en draai hem een ​​paar keer om zodat de vis bedekt is. Zet in de koelkast en marineer minimaal 4 en maximaal 12 uur.
  • Verhit een grill tot middelhoog vuur. Haal de zalm uit de zak (bewaar de marinade); leg de vis op een bord en laat op kamertemperatuur komen.
  • Voeg de marinade toe aan een kleine pan en breng op middelhoog vuur aan de kook. Kook, af en toe roerend, tot de saus met de helft is ingekookt, ongeveer 15 minuten.
  • Leg de zalm met het vel naar beneden op de grill of grillpan en bak hem, keer hem één keer om en bedruip hem af en toe met de ingekookte marinade, tot hij net gaar is, 4 à 5 minuten per kant. Leg de filets op een schaal, besprenkel met de overgebleven marinade en garneer met lente-uitjes en sesamzaadjes.
  • Het lekkerste is natuurlijk dit te grillen op een Japanse shichirin-grill. Dat  is een traditionele houtskoolbarbecue die al sinds de Edo-periode (1603) in Japan wordt gebruikt. Ze zijn er zowel ronde- als in een rechthoekige uitvoering.
  • De Japanners gebruiken binchotan houtskool, het zwarte goud van Japan waardoor extreem hoge temperaturen behaald kunnen worden. Een echte Japanse tafelgrill zoals de grills van YAKINIKU® behaalt een temperatuur van 900+ graden.
Deel op social media: