Op hout gegrilde Tarbot met oesters

De tarbot is een van de smakelijkste en meest gewaardeerde vissen voor consumenten. Als toekomstbestendig alternatief voor wild gevangen tarbot, startte Seafarm uit Zeeland in 2008 met de ontwikkeling van een nieuwe tarbotkwekerij. Deze kwekerij is niet alleen erg energiezuinig maar ook zeer dier- en milieu vriendelijk. Dit hebben we bereikt door af te wijken van de standaard gedachten in de veehouderij en viskweek, en zelf innovatief te denken. Mede hierdoor is de kwekerij  groen verklaard door de Nederlandse overheid en geldt als een internationaal voorbeeld. In januari 2022 heeft de tarbotkwekerij als eerste wereldwijd het ASC certificaat voor platvis mogen ontvangen. Hierbij een mooi recept met tarbot en Zeeuwse oesters voor op de BBQ.

Ingrediënten

  • 1,5-2,5 kg (of groter) hele tarbot van Seafarm gestript, bijgesneden en schoongemaakt
  • 4-6 middelgrote preien heel, groene uiteinden bijgesneden
  • 6 verse Zeeuwse oesters
  • 300 g zachte ongezouten boter
  • 100 g wilde knoflookblaadjes
  • zeezout als kruiden
  • zwarte peper als smaakmaker

Oester- en Daslookboter

  • Blancheer de wilde knoflookblaadjes 1-2 minuten in kokend water, laat ze afkoelen in ijskoud water en hak ze grof.
  • Maak één oester schoon en bewaar het vlees en het vocht uit de schelp.
  • Doe de boter, de knoflookblaadjes, de oester (vlees en de achtergebleven vloeistof) in een keukenmachine en meng tot een glad en gelijkmatig gehakt en verdeeld mengsel.
  • Breng op smaak met zeezout.
  • Plaats dit mengsel op een vel vershoudfolie en rol het op tot een cilindervorm.
  • Houd beide uiteinden van het vershoudfolie vast en draai dit vast totdat je een gelijkmatige cilinder hebt zonder luchtbellen.
  • Zet dit in de koelkast.

Verkoolde prei

  • Dit is de eenvoud zelve: plaats de prei gewoon 4-5 minuten aan elke kant in de hete kolen tot de buitenkant volledig verkoold is en het lijkt alsof ze zacht beginnen te worden.
  • Wikkel ze in folie en plaats ze op de rand van het vuur om te stomen en zacht te worden, waardoor de rokerige smaaktonen volledig tot ontwikkeling komen.
  • Om te serveren haal je het uit de folie en trek je de verkoolde buitenste lagen eraf, waardoor het schone, zachte midden van de prei aan de binnenkant zichtbaar wordt, snijd de uiteinden af ​​en serveer.

Tarbot

  • Zorg dat de vis schoongemaakt is en droog de huid af met keukenrol.
  • Plaats hem in de licht geoliede visgrillkooi, op smaak gebracht met zout.
  • Plaats de tarbot in de kooi op het grillrooster boven de hete kolen van het vuur gedurende 5 minuten per kant en controleer vervolgens de interne temperatuur.
  • Ga door met grillen en draai elke 3-5 minuten totdat je een interne temperatuur van 65°C plus in het dikste deel van de vis hebt en de schil verkoold en knapperig is.
  • Dit grillen duurde 25-30 minuten vanwege de hitte die werd geproduceerd door het vuur dat ik had.
  • Elke vis en elk vuur zal deze grilltijd variëren, maar de methode blijft hetzelfde. Het is beter om de vis langzamer te grillen met behulp van stralingswarmte, waardoor het collageen in de vis zacht wordt, waardoor deze sappig en mals wordt, een geweldige manier om een ​​hele vis te bereiden

Om te serveren, verwijdert u de vis uit de tarbotkooi met een scherp mes om eventueel vastzittende huid los te maken. Plaats deze eerst op een plank om de vis van het bot te halen. Verwijder eerst de randgraten met een scherp mes en druk aan beide randen naar beneden en weg van de vis. Snijd vervolgens de ruggengraat door en verwijder de filet zo geheel mogelijk van de hoofdgraten aan weerszijden. Dit kan zowel om te serveren als aan tafel. Leg schijfjes oester en daslookboter op de vis en laat deze smelten.

Deel op social media: