Octopus op de BBQ

Octopus op de BBQ is een culinair genot dat met de juiste bereiding altijd slaagt! Neem de tijd om de octopus mals en smaakvol te maken. Heb je nog wat warmte over in je barbecue, zoals bijvoorbeeld een Kamado barbecue die lang heet blijft? Perfect! Plaats de octopus in dat warme hoekje en vergeet hem daar een paar uur. Dit geeft de octopus de tijd om perfect mals te worden. Na deze rustperiode kun je ervoor kiezen om de octopus nog kort te grillen voor die heerlijke rokerige smaak, of je kunt hem laten afkoelen in een smaakvolle saus. Op die manier wordt de octopus de volgende dag nóg smaakvoller. Een ware traktatie voor je smaakpapillen!

Op de site van Grate Goods vonden we het volgende recept en foto.

Ingrediënten

  • 1 hele octopus
  • 1 stuk venkel
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 4 tomaten
  • 2 middelgrote uien
  • 6 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 1 stuk bleekselderij
  • 1 citroen
  • 1 bosje peterselie
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 baguette
  • Seafood rub naar smaak
  • Goede olijfolie
  • Balsamico
  • Witte wijn

Bereiding

Voorbereiding: 30-60 min
Bereidingstijd: 2-4 uur
Timing: 4-5 uur
Temperatuur BBQ: 110-140 ℃

Materialen

  • Dutch Oven, Gietijzer
  • Snijplank
  • Koksmes
  • BBQ tang
  • Gesloten / afsluitbare barbecue
  • Open Barbecue / Grill
  • Houtskool, Briketten of Pellets
  • Aanmaakwokkels of -blokjes
Bereidingswijze

Bereidingswijze

  • Snijd de groenten en de citroen in grove stukken. Doe de Octopus in de Dutch Oven en doe de gesneden groenten, rozemarijn, citroen en knoflook er bovenop. Kruidt naar smaak met de Grate Goods Seafood Seasoning BBQ rub. Doe er een flinke scheut olijfolie op, een klein scheutje balsamico en een glas witte wijn.
  • Stook een afgesloten barbecue naar 110-140˚C. Of gebruik de restwarmte van je Kamado die nog tenminste 150˚C is. Of verwarm je Dutch Oven door er kooltjes op en onder te leggen.
  • Vergeet ‘m minstens een uur of twee. Zolang je de inhoud net niet laat koken (af en toe een blupje is precies goed), wordt je octopus steeds smakelijker en malser. Met de punt van een mes in het dikke stuk van een tentakel voel je of de octopus al mals is. Dan mag de Dutch Oven er af.
  • Je kunt nu de octopus in stukken snijden en nog even grillen op een hete grill. Of af laten koelen in de Dutch Oven en de volgende dag grillen.\Gegrilde stukken octopus kun je serveren samen met de garnituur die nog in je Dutch Oven zit. Dit is inmiddels een saus geworden. Doe er nog een scheutje olijfolie overheen en wat gehakte bladpeterselie. Geef er een stuk brood bij, als was het maar om die heerlijke saus op te nemen.
Deel op social media: