Gerookte sambal badjak

Zelf sambal badjak maken lijkt misschien wel heel erg moeilijk, althans dat denken de meesten. Maar het is echter helemaal niet moeilijk! Badjak betekent dat de sambal nog een keer gebakken is. Oorspronkelijk omdat het dan langer houdbaar word. De sambal kan je gebruiken voor verschillende dingen zoals: vlees marineren, lekkere dressings of natuurlijk bij de rijst of andere maaltijden.

Ingrediënten:
– 150 gram rode pepers (12/13 stuks)
– 1 hele knoflookbol
– 100 gram sjalotjes (5/6 stuks)
– 75 gram cherry tomaatjes (6/7 stuks)
– 4 el zonnebloemolie
– 1 el Gula Jawa (palmsuiker)
– 1 el trassi
(Vegetariërs kunnen in plaats van trassie ook vega groentebouillon gebuiken)
– Eventueel halve limoen

TIP:

– De sambal is 2/3 maanden houdbaar.
– Je kunt de pittigheid ook zelf regelen, door meer/minder zaadjes en zaadlijsten te gebruiken.


Bereiding:

– Rook de rode pepers en de bol knoflook op de BBQ op 120 graden, tot de pepers en de tenen knoflook zacht zijn geworden.
– Snij de sjalotjes in kwarten, en fruit ze vervolgens in een beetje olijfolie samen met de tomaatjes.
– Verwijder de helft van de zaadjes en zaadlijsten van de pepers.
– Snij vervolgens de pepers in stukjes en pureer ze samen met de sjalotjes en 6 teentjes knoflook.
– Nadat alles gepureerd is, bak je de puree samen met de Trassi, Gula Jawa en de zonnebloemolie in de pan.
(Pas op dat je alles niet te heet bakt anders verbrand de palmsuiker en wordt de sambal bitter)
– Pureer na het bakken de hele saus tot het fijner is geworden
– Tenslotte, kun je de sambal nog op smaak maken met een beetje limoensap en een beetje zout.

Deel op social media: