Italiaanse BBQ-groenten met gegrilde citroen, basilicum en mozzarella

Groenten op de barbecue hebben vaak een slechte reputatie. Vaak beperken ze zich tot verbrande maar onvoldoende verhitte stukken groenten die er als bijzaak op de grill worden gelegd, maar ze hebben zoveel potentieel als ze met zorg op de barbecue worden behandeld.

In tegenstelling tot vlees hebben groenten er echt baat bij om na het koken te worden gemarineerd of worden bewerkt, omdat ze alles waarin ze zijn overgoten/bewerkt veel beter zullen opnemen dan wanneer ze rauw zijn. Dit is een recept van Giovanna Ryan was een Masterchef-finalist in 2017 in de UK. 

Ingrediënten 

 • Een mengsel van courgettes, lente-uitjes, venkel, bruine uien, aubergine, paprika en andere groenten die je maar wilt, inclusief
 • Zout en peper
 • ½ kop knoflook
 • 2 citroenen, gehalveerd
 • 150 ml goede olijfolie, plus extra voor het grillen
 • Grote bos basilicum, blaadjes verwijderd en grof gescheurd, sommige intact gelaten.
 • Eetlepel honing
 • 2 eetlepels kappertjes, grof gesneden (optioneel)
 • 1 bol mozzarella
 • 100 g olijven van goede kwaliteit , grof gehakt. Groen of zwart werk, wat je maar wilt.
 • Handvol pijnboompitten, geroosterd om te serveren (optioneel)

Bereidingswijze

 1. Verwarm uw grill voor op een middelhoog vuur. Je wilt dat het heet genoeg is om een ​​behoorlijke verkoling van de groenten te krijgen, maar niet zo heet dat het verbrandt zonder dat ze de tijd hebben om door te koken.
 2. Snijd de grotere groenten in middelgrote plakjes. Zachtere groenten als paprika en courgette mogen iets dikker zijn dan bijvoorbeeld venkel. Lente-uitjes moeten in hun geheel worden gekookt en ronde uien kunnen in partjes worden gekookt. 
 3. Doe alle groenten en de knoflook (in de schil) in een grote ovenschaal of kom, besprenkel met een beetje olijfolie en bestrooi met zout en meng zodat alles goed bedekt is.
 4. Grill de groenten en de knoflook in gedeelten tot ze aan de buitenkant licht verkoold zijn, maar aan de binnenkant zacht en meegevend. Venkel, aubergine en ronde uien hebben iets meer tijd nodig dan de andere. Lente-uitjes hebben enkele seconden nodig. Als je wilt, kun je de stengels van de basilicum gebruiken om de groenten tijdens het koken te bedruipen met een beetje gezouten olijfolie voor extra smaak.
 5. Maak ondertussen de dressing. Leg de citroenen met de snijkant naar beneden op de barbecue terwijl je de groenten kookt, zodat de gesneden kant mooi gaar wordt. Eenmaal gekookt, pers je de citroenen in een kleine kom samen met de olijfolie, honing, zout en peper, kappertjes (indien gebruikt) en de gescheurde basilicumblaadjes. Bewaar wat voor het serveren en klop goed om te combineren. Knijp ten slotte de gekookte knoflook uit de schil in de dressing en klop opnieuw.
 6. Zodra de groenten gaar zijn, schikt u ze op een serveerschaal en besprenkelt u de dressing erover. Laat het minstens 20 minuten zitten om te absorberen. Wanneer u klaar bent om te serveren, trekt u de mozzarella in grote stukken en legt u deze over de groenten. Strooi de gehakte olijven, de resterende basilicumblaadjes en de pijnboompitten (indien gebruikt) erover en maak af met nog een beetje olijfolie, zout en peper.
 7. Eet smakelijk
Deel op social media: