Gegrilde Geroosterde Wortelen

Wortels ontwikkelen een natuurlijke zoetheid terwijl ze op de grill worden geroosterd. Een afwerkingskwast met een mengsel van honing en sojasaus laat ze achter met een glinsterende glazuur met een zoute diepte en een milde gember- en knoflookbeet.

VOORBEREIDING

  • Door de wortelen schuin te snijden, wordt elke plak groter en is de kans kleiner dat deze tussen de roosters valt.
  • Door de wortels 45 tot 60 minuten op indirecte warmte te roosteren, worden ze door en door mals en gekarameliseerd langs de randen
  • Door de wortelen in de laatste minuten van het koken met een mengsel van honing en sojasaus te borstelen, ontstaat een glazuur dat de zoetheid versterkt en zorgt voor een zout contrast.

INGREDIËNTEN

Voor het glazuur:

  • 1/4 kopje honing
  • 1/4 kopje sojasaus
  • eetlepel donkerbruine suiker
  • theelepel vers gehakte knoflook , ongeveer 1 medium teentje
  • 1/2 theelepel fijn geraspte  verse gember
  • 1/4 theelepel gemalen rode pepervlokken

VOOR DE WORTELEN

  • grote wortelen , geschild en schuin in plakjes gesneden
  • eetlepels extra vierge olijfolie
  • bosui , in dunne plakjes
  • Zout naar smaak. 

BEREIDINGSWIJZE

  • Steek de BBQ aan.

Voor het glazuur:

  • Meng in een kleine kom honing, sojasaus, bruine suiker, knoflook, gember en geplette rode peper door elkaar.
  • Laat de smaken lekker in elkaar trekken.

Voor de wortelen:

  • Pocheer de wortelen, laat ze goed uitlekken en drogen
  • Meng wortelschijfjes met olijfolie in een middelgrote kom. Breng licht op smaak met zout.
  • Plaats het grillrooster, dek de grill af en laat 5 minuten voorverwarmen.
  • Smeer de grill  in met olie .
  • Leg de wortelschijfjes op de koele kant van de grill, dicht bij, maar niet direct boven, de kolen.
  • Dek af en grill tot ze gaar zijn, draai de wortels regelmatig om voor een gelijkmatige bruining.
  • Bestrijk de wortelen helemaal met glazuur, dek de grill af en grill nog door tot ze gekarameliseerd zijn.
  • Doe de wortelen in de serveerschaal, besprenkel met extra glazuur, garneer met lente-ui en serveer als hoofd of bijgerecht.

 

Recept en foto: https://www.seriouseats.com/

Deel op social media: