BBQ Recept van Jamie Oliver – Gegrilde Groenten met Feta en Tabbouleh

We komen uit bij een recept van hoofdzakelijk groente op de  barbecue. Het is een vleesloos recept dat wel zuivelproducten (fetakaas) en andere dierlijke producten (honing) bevat. Toch kun je ze weglaten als je veganist bent.

Iedereen kent Jamie Oliver! De sterrenchef geeft ons niet alleen veel ideeën voor een complete maaltijd in 15 of 30 minuten, maar ook tips voor het bereiden van een gezonde, betaalbare en lekkere maaltijd.

Ingrediënten voor 8 personen

  • 150g fetakaas
  • ½ bosje verse oregano
  • ½ bosje verse peterselie
  • olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2 rode uien
  • 1 grote aubergine 3
  • courgettes
  • tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 50g pistachenoten 2 eetlepels vloeibare honing
Voor de tabouleh
  • 250g bulgur (gelieve te vervangen door quinoa voor een glutenvrij recept )
  • 1 bosje verse munt
  • 1 bosje peterselie
  • 1 komkommer1 citroen
  • olijfolie

Voor een vegan barbecue recept laat je de feta weg of vervang je deze door tofu.

  • Marineer de feta met de helft van de gehakte oreganoblaadjes, een paar scheutjes olijfolie en een snufje zwarte peper. Bereid de bulgur volgens de instructies op de verpakking, spoel af, giet af en laat afkoelen. Hak de munt- en peterselieblaadjes fijn, voeg toe aan de komkommer, snijd ze in kleine blokjes en gekoelde bulgur. Besprenkel met het sap van een citroen, voeg een snufje zout en peper toe en eventueel een scheutje olijfolie.
  • Kruid de gesneden groenten met de geperste knoflook en de helft van de verse kruiden, gril ze een paar minuten aan elke kant en leg ze op een schaal. Besprenkel met een beetje olijfolie en bestrooi met de rest van de verse kruiden.
  • Grill de gemarineerde feta ongeveer drie minuten of tot hij lichtbruin is, draai hem dan voorzichtig om en bak nog een minuut of twee.
  • Karameliseer pistachenoten in honing, onder voortdurend roeren, op middelhoog vuur in een kleine koekenpan, tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen op licht geolied perkamentpapier. Hak grof en zet opzij.
  • Maak een tabbouleh-canape en leg de gegrilde groenten erop. Leg de feta in het midden en bestrooi met de pistachecrunch. Dit groentebarbecuerecept past goed bij pitabrood.
Deel op social media: