Zelfgemaakte limoncello – het ultieme BBQ drankje!

Op de site van van https://bbqproof.nl vonden we een mooi recept met een verhaal over  Limoncello! Leuk en lekker om te maken. Hierbij het verhaal van BBQ-proef: Als er een drankje is wat ik direct link aan vakantie is het wel dit gele likeur. Heerlijk na het eten op een zwoele avond een ijskoud citroendrankje nippen.

Heerlijk! Limoncello past ook erg goed bij de BBQ lifestyle. Omdat gerechten op de BBQ vrij machtig kunnen zijn is zo’n heerlijk fris likeur super lekker als afsluiter. Uiteraard wel met mate hè!

Waarom limoncello zelf maken?

Zoals inmiddels wel bekend maken wij graag recepten zelf. Van sauzen tot aan marinades, kant-en-klaar laten wij liever links liggen. En laten we dit nou ook met drank(jes) willen gaan proberen. Na wat onderzoek te hebben gedaan op internet bleek namelijk dat ons lievelings aperitief helemaal niet moeilijk is om te maken. Sterker nog, het is echt een makkie. Daarom nu ook een limoncello recept! Een van de belangrijkste ingrediënten, naast natuurlijk de alcohol en citroenschillen, is geduld. Nu beschik ik persoonlijk van dat laatste niet heel veel maar voor dit recept heb ik mijzelf uitgedaagd. Je moet namelijk zo’n 4 weken geduld hebben voordat de limoncello klaar is. Dat is wel andere koek vergeleken met een stukje vlees dat ‘maar’ een paar uur op de BBQ ligt.

Het leukste aan limoncello zelf maken vind ik dat als je genoeg maakt veel mensen kunt laten proeven. Dat heb ik dan ook zeker gedaan. Met de beschikbare alcohol die ik had kon ik zo’n drie liter maken. De helft was het eerste weekend al op haha. Overal waar ik heen ging nam ik trots mijn zelfgemaakte limoncello mee om te laten proeven. Die reacties zijn echt zo leuk!

Hoe kom ik aan ‘pure’ alcohol?

Limoncello maak je met alcohol van zo’n 95%. Dit is niet overal vrij te krijgen in Nederland. Je kan het wel bestellen op internet of kopen bij een groothandel. Ik heb het geluk dat ik familie heb uit Polen waar ze regelmatig ook heen gaan. Daar verkopen ze ‘Spiritus’, dit heeft een alcoholpercentage van 95%, perfect dus als basis voor zelfgemaakte limoncello! Ik heb dus een Italiaans drankje met een Poolse basis, geinig toch? Let op, dit is niet dezelfde spiritus die we hier kennen. Haal dit dus bij een slijter of groothandel.

Bereiding

Voorbereiding

 Ca. 1 uur

Was de citroenen af en schil deze super dun. Zorg dat je zo weinig mogelijk, het liefst niks, van het witte vlees laat zitten. Dit geeft later een bittere smaak aan je limoncello en dat zou natuurlijk zonde zijn van je inspanning.

 Tijdsduur 29 dagen!

Benodigdheden

  • 15 biologische citroenen
  • 1 liter pure alcohol
  • 1,5 liter water
  • 600g suiker

Geniet maar drink met mate, en niet drinken als u nog moet rijden. 

Deel op social media: