Smokey Shakshuka

Op de site van The Bastard vonden het volgende wat u u niet willen onthouden. One egg is un oeuf, voor de ‘Franstalige’ leken onder ons. Ei speelt een onvervalst lekker rolletje in dit gerecht. Shakshuka is een van origine traditioneel Hebreeuws/Arabisch ontbijt, maar kan ook voor de lunch en zelfs voor het avondeten klaargemaakt worden. We spreken van een echte allrounder. In dit gerecht vind je de speciale invloeden van Oeuf Amsterdam, zonder de ‘heritage’ van de shakshuka te beschadigen.

Het woord “shakshuka” zelf roept een gevoel van exotisme op en is afgeleid van het Arabische woord “shakshek,” wat “schudden” of “roeren” betekent. Dit weerspiegelt perfect de bereidingswijze van het gerecht, waarbij ingrediënten worden samengevoegd en zachtjes worden geroerd in een enkele pan tot een harmonieus geheel ontstaat.

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van Smokey shakshuka is de veelzijdigheid ervan. Dit gerecht kan op elk moment van de dag worden genoten, van een stevig ontbijt tot een smakelijke brunch, een lichte lunch of een sfeervol diner. Het is een ware kameleon in de wereld van de culinaire creativiteit, waarbij ingrediënten vaak worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren en beschikbaarheid.

In de regio waar het oorspronkelijk vandaan komt, zoals landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, is shakshuka een populair gerecht dat vaak wordt bereid en geserveerd in familiekeukens en lokale eetgelegenheden. Het is een gerecht dat sociale verbondenheid bevordert, omdat het ideaal is om te delen met vrienden en familie. De combinatie van eieren gepocheerd in een pittige tomatensaus, op smaak gebracht met een assortiment aan kruiden en specerijen, heeft een onmiskenbare aantrekkingskracht die de zintuigen prikkelt en mensen samenbrengt.

Wat shakshuka nog interessanter maakt, is de moderne twist die eraan wordt gegeven door enthousiaste koks over de hele wereld. Een opvallende trend is het bereiden van shakshuka op de barbecue, met name op de Bastard BBQ of vergelijkbare kamado-grills. Deze grillmethode voegt een extra dimensie toe aan het gerecht, waarbij de rokerige aroma’s van de houtskool zich vermengen met de kruidige smaken van de saus en de zachtheid van de gepocheerde eieren. Gebruik hiervoor The Bastard Phantom Frypan.

Of je nu geniet van shakshuka in zijn traditionele vorm of op avontuur gaat met nieuwe bereidingswijzen, dit gerecht blijft een feest voor de zintuigen en een herinnering aan de schoonheid van de culinaire diversiteit die onze wereld te bieden heeft. Het is een viering van smaken, kleuren en culturen die onze eetgewoonten verrijkt en ons verbindt met de rijke geschiedenis van de menselijke gastronomie.

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 1⁄2 rode ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 bosje koriander
  • Olijf- of zonnebloemolie
  • 1 eetlepel za’ater
  • 2 eetlepels Al Fez harissa, (die van Al Fez is essentieel)
  • 1 blik Mutti polpa, (tomatenpulp, 400 gram)
  • 100 gram kikkererwten (blik)
  • Zout
  • Peper
  • 4 vrije uitloopeieren
  • 4 broodjes of flatbread
  • Eventueel feta
  • 2 eetlepels hangop

Bereidingswijze

  • Begin met het kleinsnijden van de knoflook, rode ui, puntpaprika en koriander. Gooi de steeltjes van de koriander niet weg want die gaan nog in de pan. Meng dit in een kommetje met een scheutje olijfolie en za’atar.

How to cook

  • Steek The Bastard aan en verwarm hem naar 200 °C. Gooi vlak voordat je de koekenpan erop zet de rookhoutsnippers Cherry in The Bastard.

De saus

  • Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan en fruit de knoflook, ui en puntpaprika ongeveer 5 minuten totdat ze glazig zijn. Voeg daarna 1 eetlepel harissa en de koriandersteeltjes toe en roer alles goed door elkaar. Voeg de mutti polpa en de kikkererwten toe en breng het op smaak met zout en peper. Laat het mengsel 5 tot 7 minuten sudderen op 200 °C.

Des oeufs

  • Als de saus iets is ingekookt maak je met bolle kant van een pollepel 4 kuilen in de saus, waar je de eieren boven breekt. Laat de eieren 4 tot 7 minuten sudderen. Kijk af en toe of het eiwit al gestold is en zorg ervoor dat de eierdooiers lekker ‘runny’ blijven. Smeer ondertussen je broodjes in met olijfolie en toast deze op The Bastard. Als het eiwit mooi is gestold en het eigeel redelijk zacht is, haal je de pan van The Bastard en schep je de hangop en de resterende harissa (1 eetlepel) er voorzichtig door. Strooi tot slot de korianderblaadjes eroverheen en nog wat za’atar.

Tip: voor een zoutere smaak kan je er nog wat feta overheen strooien.

Deel op social media: