Aardappel Cupcakes

Bij een mooi stuk vlees kan je een mooi aardappel gerecht serveren en zeker als het origineel is zoals deze aardappel cupcakes gevuld met bosui en bacon.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 250 ml crème fraiche
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 ml yoghurt
  • eieren
  • 6 stengels bosui
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • snufje chilipeper
  • versgemalen peper

 

Wat het leuke aan dit gerecht is, dat je ook lekker kunt afwijken en het aardappelmengsel kunt vullen met ingrediënten die je lekker vindt. Wil je iets vegetarisch maken, laat dan de bacon weg en voeg bijvoorbeeld een ander soort groenten toe. Ga je barbecueën voor een grotere groep, dan is dit ook ideaal omdat je het uren vooraf kunt voorbereiden en alleen nog hoeft af te maken op de BBQ. Tip, maak er genoeg want voordat je het weet zijn ze op. Dit recept is voldoende voor ongeveer 20 aardappel cupcakes.

Voorbereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd en zorg dat je ongeveer het zelfde formaat aardappelen hebt.
  2. Spoel de aardappelen af en schud ze in een grote pan met water en breng deze aan de kook.
  3. Wanneer de aardappelen gaar zijn kunnen ze worden afgeschud.
  4. Bak in een pan of op de barbecue in een skillet de spekblokjes krokant.
  5. Snijd de bosui fijn.
  6. Pureer de aardappelen met een pureestamper, en voeg eerst de crème fraiche en de yoghurt toe en stamp alles goed door elkaar.
  7. Voeg nu de eieren toe en roer nogmaals alles goed door elkaar.
  8. Zeef de bloem door het mengsel en zorg ervoor dat het een mooie structuur heeft maar het mag niet te droog zijn.
  9. Voeg als laatste de spekblokjes toe, de kruiden en de bosui en roer alles goed elkaar.
  10. Voorzie de cupcakevorm van cupcakevormpjes en vul met een lepel de vormpjes tot ze net niet vol zijn. De aardappel cupcakes gaan tijdens het grillproces nog rijzen waardoor ze omhoog komen.

Bereiding Aardappel Cupcakes

  1. Maak de barbecue aan en zorg voor een indirecte zone met een keteltemperatuur van 180 graden. Ik gebruikte het kolenmandje aan één zijde van mijn Weber Master Touch zodat het indirecte gedeelte groot genoeg is voor de cupcakevorm.
  2. Plaats de cupcakevorm boven het indirecte gedeelte en sluit de deksel voor ongeveer 15 a 20 minuten tot de cupcakes mooi bruin van kleur zijn.
  3. Haal de aardappel cupcakes voorzichtig uit de vorm en leg ze bijvoorbeeld op een mooie schaal.

Serveer tip: Je kunt dit bijgerecht eigenlijk bij alles serveren met een lekker stuk vlees of een mooie vis van de barbecue. Denk bij groenten bijvoorbeeld aan een lekkere salade of gegrilde groenten.

Eet smakelijk!

Recept en foto: https://inamood.nl

Deel op social media: