Apple cobbler met karamel en vanille-ijs

Hierbij een mooi dessert recept van Jord Althuizen, zoals gezien in De Zomerkeuken 2. Jord is mede-eigenaar is van BBQ-restaurants Black Smoke Rotterdam, Black Smoke Antwerpen en van de BBQ food outlets in Den Haag & Amsterdam. Het zal je dus ook niet verbazen dat Jord ook op Black Smoke .! aan de barbecue terug te vinden is. Hierbij delen wij één van zijn recepten.

INGREDIËNTEN

  • 200 gr suiker
  • 90 gr water
  • 200 ml room
  • 100 gr (gerookte) boter
  • 1 snuif (gerookt) zout
  • 1 kg friszoete appels (bv Elstar)
  • 4 el Calvados
  • 3 el bloem
 

Vanille-ijs

BEREIDEN:

Maak de gerookte karamel:

  • Laat water en suiker op een lage temperatuur smelten in een steelpan op het vuur of de barbecue.
  • Verhit de gesmolten suiker net zo lang totdat deze goud begint te kleuren.
  • Verhit in een andere pan ondertussen de kookroom en voeg deze aan de goudkleurige karamel toe
  • Roer als laatste de boter en het gerookte zout door de karamelsaus. * Je kan ook gewone boter en zout gebruiken.

De appels:

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in blokjes van 1 x 1 cm, meng ze met de calvados en zet opzij. Meng de geweekte appels met de bloem.

Maak de crumble:

  • Meng voor het crumbledeeg de bloem met de suiker, het zout en bakpoeder. Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng ze met de bloem.
  • Wrijf alles door je handen tot er een zanderig geheel ontstaat.
  • Giet de karnemelk erbij en roer tot een mengsel dat een beetje tussen deeg en beslag in zit en voeg als laatste nog de pecannoten toe.

Bereiding de cobbler:

  • Neem vier ijzeren kleine skillets. Giet telkens een laagje karamel op de bodem en verdeel er de stukjes appel over.
  • Lepel er het crumble-beslag over en strijk een beetje glad.
  • Zet de skillets op het rooster van de barbecue, sluit de deksel en bak de cobbler circa 20 à 25 minuten, tot het deeg mooi bruin is.

SERVEREN:

  • Serveer de hete cobbler met vanille-ijs en giet de resterende karamel eroverheen.
Deel op social media: