Ribeye Crostini

Een mooie ribeye gaat vaak de BBQ op als hoofdgerecht, maar in dit recept is dat niet het geval. Althans, als je genoeg van deze crostini met gorgonzola, ribeye en gekaramelliseerde uien eet kunnen ze ook door als hoofdgerecht, maar ze zijn toch vooral bedoeld als voorafje of mooi hapje voor bij de borrel. Met een ribeye van 400 gram en een wit stokbrood kun je toch al gauw 15 tot 20 crostini bereiden en dat maakt het een mooi gerechtje om in grote getalen te maken. Is ook wel nodig, want met slechts één ribeye crostino zullen je gasten geen genoegen nemen!

INGREDIËNTEN:

  • 1 Wit Stokbrood
  • 400 gram Ribeye
  • 2 Uien
  • 1 teentje Knoflook
  • 150 gram Gorgonzola
  • 1 eetlepel Donkere Basterdsuiker
  • Olijfolie
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Grof Zeezout

INSTRUCTIES

  • Steek de BBQ aan en ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 180 graden. Haal ondertussen de ribeye uit de koeling en verpakking en laat rustig op kamertemperatuur komen.
  • Zet ondertussen de koekenpan op laag vuur en voeg wat olijfolie toe. Snijd vervolgens de uien in ringen en doe deze in de pan zodra deze warm is. Bak de uien, terwijl je af en toe roert 10 minuutjes en voeg dan peper en zout naar smaak én de basterdsuiker toe. Bak de uien nog een minuut of 10, tot ze mooi zacht en gekaramelliseerd zijn. Haal de pan dan van het vuur.
  • Snijd nu het stokbrood in sneetjes van ongeveer 1,5 cm dik. Neem daarna een mengkom en doe hier een paar eetlepels olijfolie in. Knijp er het teentje knoflook in uit en voeg wat peper en zout toe.
  • Is de BBQ op temperatuur? Bestrijk de sneetjes brood dan aan beide kanten licht met het oliemengsel en leg ze vervolgens op het BBQ rooster. Sluit de BBQ met het deksel en rooster de sneetjes stokbrood 5 tot 10 minuten. Keer ze halverwege en haal ze van de BBQ als ze mooi geroosterd zijn.
  • Brood klaar? Maak dan de BBQ klaar voor directe hitte en een temperatuur van ongeveer 250 graden.
  • Bestrooi de ribeye met grof zeezout en versgemalen peper en leg deze op de BBQ zodra deze op temperatuur is. Gril de ribeye 3 a 4 minuten per kant en houd de kerntemperatuur in de gaten. Gril de ribeye tot een kern van 52 graden voor een mooi medium rare resultaat.
  • Verdeel, terwijl de ribeye op de BBQ ligt de gorgonzola over de geroosterde sneetjes stokbrood.
  • Is de ribeye gaar? Haal hem dan van de BBQ en laat het vlees 5 minuten rusten. Snijd het daarna in plakken van ongeveer 0,5 cm dik en beleg de crostini er mee. Schep hier vervolgens nog wat van de gekaramelliseerde uien over en serveer de coristini direct. Eet smakelijk!

WILT U MEER ZIEN VAN DE BBQ-JUNKIE VOLG DE LINK HIER.

Deel op social media: