Binchotan houtskool

et houtskool dat in Japan wordt gebruikt, heet Binchotan. Eén van de belangrijkste redenen waarom de meeste mensen Binchotan-houtskool graag gebruiken, is vanwege de efficiëntie en de warmte die het produceert. Een opmerkelijk ding over Binchotan is dat het ongeveer 4 tot 6 uur kan branden, en als het eenmaal gedoofd is, kun je het tot 3 uur hergebruiken. Dit hangt echter af van het gebruik. Binchotan is een soort houtskool met een onaards hoog koolstofpercentage, wat voor een bijna zuivere samenstelling zorgt. En dat proef je. Binchotan wordt daar op een prachtige traditionele manier gemaakt, in ovens van steen en klei. Het branden van deze houtskool vereist een dermate grote expertise dat er een apart vak voor bestaat: Binchotanbrander.

Echter is dit vak helaas aan het verdwijnen. Maar weinig jongeren van de nieuwe generatie hebben er interesse in, wat heel teleurstellend is, want het is oprecht één van de meest waardevolle zaken uit de traditionele Japanse cultuur. Het maken van Binchotan tegen de Japanse kwaliteitseisen is dus heel moeilijk maar ook zeker niet onmogelijk. Het duurt vooral heel erg lang. Eén cyclus van het maken van zo’n vierhonderd kilo Binchotan duurt vijftien dagen. Die cyclus begint natuurlijk met het verzamelen van hout en eindigt met het verpakken in de dozen. Hierbij een kleine overvlucht van wat er allemaal gebeurt daartussenin. Het verzamelde hout wordt eerst zorgvuldig in de oven geplaatst en zo’n tien dagen lang met minimale zuurstoftoevoer op ongeveer 200 °C verhit. Die minimale zuurstoftoevoer zorgt ervoor dat het hout niet verbrandt maar ontleedt.

Doordat er zó weinig zuurstof wordt toegevoerd wordt er uiteindelijk een bijna volledig zuivere samenstelling van koolstof gevormd. Wanneer de rook die uit de oven komt nét de goede kleur heeft, is het hout ontleed en wordt de zuurstoftoevoer vergroot. De oven bereikt een temperatuur van maar liefst 1000 °C. Dit stopt zodra de houtskool een rode gloed krijgt. De laatste stap is het rollen van de houtskool in as en zand, waardoor het zijn kenmerkende grijze gloed krijgt. Het heet immers niet voor niets white Binchotan.

En zo heb je Binchotan, met een prachtig koolstofpercentage van maar liefst zo’n 95,9%. Binchotan geeft geen rook, spettert niet en brandt op een constante temperatuur. In vergelijking met Marabu-houtskool brandt het rustiger en netter. Er zijn verschillende soorten Binchotan. Hier vind je de verschillen:

  • Binchotan Eucalyptus heeft een koolstofpercentage van 95,9%. Het houtskool bed kan een temperatuur behalen van 870 tot 1000 °C. De totale brandduur is gemiddeld 4 uur. Tijdens het traditioneel productieproces zijn geen chemicaliën toegevoegd. Hierdoor zal er geen rook- of smaakontwikkeling zijn. De as hoeveelheid is ca. 1,8%.
  • Binchotan Maitew heeft een koolstofpercentage van 96-98%. Het houtskool bed kan een temperatuur behalen van 1000 tot 1200 °C. De totale brandduur is gemiddeld 6 uur. Tijdens het traditioneel productieproces zijn geen chemicaliën toegevoegd. Hierdoor zal er geen rook- of smaakontwikkeling zijn. De as hoeveelheid is ca. 1,5%.
  • Binchotan Konia heeft een koolstofpercentage van 96-98%. Het houtskool bed kan een temperatuur behalen van 1000 tot 1100 °C. De totale brandduur is gemiddeld 5 uur. Tijdens het traditioneel productieproces zijn geen chemicaliën toegevoegd. Hierdoor zal er geen rook- of smaakontwikkeling zijn. De as hoeveelheid is ca. 1,5%.
  • Binchotan Lychee heeft een koolstofpercentage van 95,9%. Het houtskool bed kan een temperatuur behalen van 870 tot 1000 °C. De totale brandduur is gemiddeld 4,5 uur. Tijdens het traditioneel productieproces zijn geen chemicaliën toegevoegd. Hierdoor zal er geen rook- of smaakontwikkeling zijn. De as hoeveelheid is ca. 1,8%.

Tekst: Yakaniku

Deel op social media: