Shichirin

De Japanse shichirin-grill is een traditionele houtskoolbarbecue die al sinds de Edo-periode (1603) in Japan wordt gebruikt. Ze zijn er zowel ronde- als in een rechthoekige uitvoering.

De grill wordt door veel Japanners ook thuis (voor de veiligheid alleen buiten) gebruikt. Dan wordt de grill op tafel gezet en de hele familie zit er omheen heerlijk te grillen. Het nieuwe gourmetten! Een supergezellige vorm van barbecueën die vanuit Japan inmiddels het westen heeft bereikt. Het bijzondere aan het grillen met de Shichirin is het gezellige samenzitten rondom het vuur. Grillen op een Shichirin is niet zomaar barbecueën. Het gebruik van deze grill was in eerste instantie alleen weggelegd voor de Samoerais, mensen van adel en de rijkere burgers. Later veranderde dit en werd de Japans grill gebruikt onder alle lagen van de samenleving. De veelzijdige Japanse houtskoolgrill werd veel gebruikt op feestelijke gelegenheden zoals volksfeesten in de buitenlucht, ook in het koude seizoen.

Dit is een hele andere discipline. Verfijnder, eleganter en kleiner. Op deze ronde Shichirin bereid je de heerlijkste gerechten met veel precisie. Deze grills zijn perfect voor het bereiden van kleine verfijnde stukjes. Je ziet ze ook steeds vaker in de horeca keukens staan.

De Shichirin tafel BBQ is gemaakt van keramiek met quartz, cordieriet en afgebakken op hoge temperatuur. Hierdoor is de Shichirin een echte krachtpatser. De Japanse konro grill is gemakkelijk schoon te maken door de geglazuurde buitenkant. Het toestel is enkel buiten te gebruiken met briketten, zelf-ontbrandende briketten of houtskool. De Japanners gebruiken binchotan houtskool, het zwarte goud van Japan waardoor extreem hoge temperaturen behaald kunnen worden. Een echte Japanse tafelgrill behaalt een temperatuur van 900+ graden.

Vroeger werden de meeste Japanse grills uit rivierklei gemaakt. Tegenwoordig is de samenstelling iets complexer. Een Shichirin BBQ moet tegenwoordig een krachtpatser zijn. Om deze reden wordt de konro grill gemaakt van keramiek, quartz en cordieriet. Deze samenstelling wordt afgebakken op zeer hoge temperatuur. Hierna wordt het een volledige keuken-in-één en zo goed als onverwoestbaar. De Japanse BBQ grill heeft een geglazuurde laag zodat hij makkelijk is in onderhoud. Door de ventilatieschuiven aan te passen creëer je de perfecte luchtcirculatie. De Japanse houtskoolgrill is bovendien perfect voor gebruik in de winter. De geglazuurde keramiek beschermt ook tegen regen en sneeuw en is perfect weerbestendig. Let wel, de konro grill is open aan de bovenkant. Dus voor gebruik in tijden van regen en winter weer is het verstandig dit onder een overkapping in de tuin te doen.

Hoe steek je Binchotan aan in de Shichirin?

  1. Gebruik een gasbrander, dit doe je ongeveer 15 minuten.
  2. Of maak eerst een brandend houtskoolbed van zachtere houtskool, zoals Acacia houtskool.
  3. Plaats de Binchotan kolen diagonaal op het houtskoolbed en laat ze branden.

Kijk hoe Soenil Bahadoer de deze BBQ gebruikt op de link HIER

 

Deel op social media: