Steaksandwiches met gekarameliseerde uien en Gruyère

Curtis Stone deelt zijn recept voor ribeye steaksandwiches ter gelegenheid van de Super Bowl 2022

Curtis Stone, de beroemde chef-kok achter het vleesgerichte Hollywood-restaurant en slagerij Gwen, en het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Maude in Beverly Hills, heeft speciaal voor de Super Bowl 2022 zijn geliefde recept voor ribeye steaksandwiches gedeeld. Deze sandwiches, die inmiddels lovende reacties hebben ontvangen, zijn het ideale gerecht voor een gezellige wedstrijddag.

Met zijn expertise in het bereiden van perfect vlees heeft Stone een recept gecreëerd dat niet alleen de smaakpapillen prikkelt, maar ook de sfeer van de Super Bowl compleet maakt. Het recept, dat hij voor ons persoonlijk heeft gemaild, belooft een heerlijke combinatie van sappige ribeye, gegrilde groenten en een rijke kruidenboter die zelfs de meest veeleisende fijnproever zal verrassen.

Stone’s culinaire vakmanschap komt duidelijk naar voren in dit recept, waarmee hij zijn passie voor hoogwaardige ingrediënten en zijn ervaring in de wereld van topgastronomie perfect weet te combineren. Of je nu een fan van de sport bent of gewoon op zoek bent naar een geweldige maaltijd, deze ribeye steaksandwiches zijn de ideale keuze voor een onvergetelijke Super Bowl-ervaring.

Steaksandwiches met gekarameliseerde uien en Gruyère

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 grote uien (totaal ongeveer 800 gram), in dunne plakjes gesneden
  • 4 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • .5 c. fijn geraspte geschilde verse mierikswortel of bereide mierikswortel
  • .33 kopje mayonaise
  • .33 kopje zure room

Broodjes

  • 2 ribeye-steaks van 280 gram
  • 5 eetlepels olijfolie
  • Zeezout
  • 8 sneetjes meergranenbrood
  • 8 oz. Gruyère kaas, geraspt
  • 4 kopjes (niet verpakt) jonge rucola

Bereidingswijze

  • Verwarm u BBQ
  • Om de uien te karamelliseren, zet je een gietijzeren pan op middelhoog vuur. Voeg olie toe, voeg dan uien en tijm toe; bak 15 minuten, of tot de uien goudbruin zijn. Als er te veel fond (de lekkere bruine stukjes in de pan) ontstaat, voeg dan een beetje water toe en roer.
  • Voeg knoflook toe en bak twee minuten, of tot het zacht begint te worden. Verwijder de tijmstengels. Breng op smaak met zout en peper. Haal van het vuur. Als u besluit ze van tevoren te maken, verwarm ze dan gewoon opnieuw in een pan terwijl u de sandwiches gaat samenstellen.
  • Meng in een kom mierikswortel, mayonaise en zure room. Breng op smaak met zout. Dit kan een dag van tevoren worden gemaakt en in de koelkast worden bewaard.
  •  Zorg dat uw BBQ middelhoog vuur heeft. Bestrijk de steaks met 1 eetlepel olie en kruid ze met grof zeezout. Grill de steaks, draai ze elke 60 tot 90 seconden om gedurende ongeveer drie minuten per kant, of totdat de vleesthermometer  50C registreert voor medium-rare gaarheid. Leg de steaks op een rooster op een bakplaat en laat ze vijf minuten rusten.  
  • Haal de uiten uit de pas. Druppel meer olie in de grillpan. Grill het brood aan één kant gedurende ongeveer twee minuten. Verdeel de kaas over vier sneetjes. Dek de pan af en bak tot de kaas smelt, ongeveer twee minuten.
  • Verdeel ongeveer 1 el mierikswortelsaus over elk van de vier sneetjes zonder kaas en beleg ze met rucola. Snijd het vet en de pezen van de biefstukken en snijd de biefstukken vervolgens in dunne plakjes over de draad heen. Verdeel de biefstuk over het met saus bedekte brood. Beleg met gekarameliseerde uien, meer saus en de resterende vier gegrilde sneetjes brood, met de kaaskant naar beneden.

Foto & Recept:  met dank aan Curtis Stone

Deel op social media: