Kaas Fondeu Fumée

Bij een bourgondische BBQ maakt je de kaasfondue ambachtelijk, helemaal ‘from scratch’. Maar als je daar geen tijd of zin in hebt, kun je vertrouwen op kant-en-klare kaasfondue zonder je reputatie op het spel te zetten. De grotgerijpte kazen uit Kaltbach, zoals raclette kaas, hebben een mooie zachte structuur en smaken alsof je ze zelf hebt gemaakt. Hierbij een recept voor 4 personen. Gebruik een Dutch oven.

Ingrediënten

  • 300 gr Gruyère, bv. Kaltbach
  • 150 gr Appenzeller, bv. Kaltbach Extra
  • 200 gr Emmentaler, bv. Kaltbach
  • 150 gr raclette, bv. Kaltbach Raclette
  • 21/2 dl witte wijn
  • 4 eetlepel witte wijn
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 borrelglaasje Kirschwasser
  • 1 groot bolbrood
  • Bieslook
  • Peper uit de molen

Dip

  • 2 stokbroden
  • Groenten: broccoli, bloemkool, bleekselderij, Augurken, tomaatjes, komkommer, wortel
  • Ananas, appel, banaan
  • Parmaham, serranoham of schwartzwalderschinken

Bereidingswijze

  • Haal de korst van alle kazen en rook deze zo’n 3 kwartier koud. Gebruik
    eikenhouten snippers en doe die in de smoker tube, gebruik geen verdere
    warmtebron.
  • Rasp de kazen en hak de bieslook fijn. Molesteer het bolbrood door de top eraf
    te halen, 2 cm van de binnenkant te verwijderen en de rest met je vuist in te
    duwen. De bodem wordt nu supercompact. Portioneer de dipmaterialen.
    Ze smelten de kazen!
  • Verhit de gietijzeren pan net voorbij handwarm. We willen geen brandblaren.
    Wrijf de pan in met een geperste knoflookteen. Zet de pan terug op het rooster
    en voeg witte wijn toe. Strooi al roerend een grote hand geraspte kaas in de
    pan. Als de kaas gesmolten is, voeg je weer een hand kaas toe. Herhalen tot de
    kaas op is. Laat het mengsel even op het kookpunt pruttelen.
  • Maak met 4 eetlepels wijn en de maizena een papje aan. Roer dit door het
    kaasmengsel. Giet dan het borrelglaasje Kirschwasser in de kaas en roer kort
    goed door. Wat nootmuskaat en verse peper geven de fondue de juiste smaak.
  • Schenk de kaasfondue in het brood en strooi wat fijngesneden bieslook over de
    kaas. Als de kaas uit je zelfgemaakte broodpannetje op is snijd je het brood in
    stukken en verdeel je het eerlijk. Of niet eerlijk, net hoe het je uitkomt.

Wij creëerden drie verschillende fondue varianten:
1. De basis fondue met wat fijn gesneden bieslook als topping.
2. We roerden er 100 gram zachte blauwaderkaas door en strooiden er rozemarijn            overheen.
3. We roerden er een eetlepel gerookt paprikapoeder door en strooiden er een snufje          overheen.

Tip: Ook een goede variant is om om in de basis te werken met een harde geitenkaas i.p.v. de Appenzeller.

 

Deel op social media: