De hamburger wordt genoemd naar de Duitse stad Hamburg, waar het gerecht ook bedacht is. Het principe van een ‘platte gehaktbal’ werd meegenomen uit Duitsland naar de VS door immigranten in de 19e eeuw. De Duitsers leveren eenvoudig versnipperd rundvlees van lage kwaliteit op smaak met regionale kruiden, en beide gemengd als rauw werd het een standaardmaaltijd onder de armere klassen. De naam is geleidelijk verandering van Hamburg Steak naar Hamburger Steak naar Hamburger, zoals we het gerecht nu ook noemen. Oorspronkelijk was de hamburger een plat stuk vlees. Het kreeg grote bekendheid door toedoen van de voedingsdeskundige J. Salisbury aan het begin van de 20e eeuw.
180 gr Mayonaise
60 gr fijngesneden ui
1 eetlepel Franse vinaigrette
1 eetlepel zoete smaak
1 eetlepel Kesbeke augurken, fijngehakt
1 theelepel bruine suiker
1 eetlepel de ketchup
1 theelepel witte azijn
Zout en peper naar smaak
Saus
Meng alle ingrediënten in een kom. Zout en peper. In de koelkast bewaren.
Hamburgers
Verwarm de barbecue voor op de hoogste stand. Olie de grill.
Snijd met een broodmes de bovenkant van de hamburgerbroodjes doormidden.
Vorm 8 grote, zeer dunne hamburgers met een hamburgerpers of door de pasteitjes plat te drukken tussen twee stukken plasticfolie.
Grill de pasteitjes ongeveer 3 minuten aan elke kant of tot het vlees gaar is. Zout en peper. Leg een minuut voor het einde van de bereiding de plakjes kaas op de helft van de pasteitjes. Rooster de broodjes.
Bestrijk de binnenkant van de broodjes met saus. Leg het vlees zonder kaas op de bodem van de broodjes. Garneer met plakjes augurk. Bedek met een sneetje korstloos brood. Verspreid met saus. Garneer met sla. Voeg de rest van het vlees toe en dek af.