Wat is een Rib eye?
De Rib eye wordt gesneden uit het smalle deel van het ribstuk de rund, maar zonder bot. Het vlees is gemarmerd met vet en is dan ook één van de sappigste steak die er is. Door het vet en de dooradering heeft het vlees heel veel smaak. Een runder ribeye van goede vleeskoeien kan een topbiefstuk zijn. Ook qua smaak en malsheid is de Rib eye een van de beste stukken van de rund. Door de vele randjes vet rondom het vlees is het ook vrijwel onmogelijk dat het taai wordt als het te lang op het vuur ligt.
Waarom “eye” ?
Sommigen beweren dat de ronde vorm van de spier waar de ribeye uit gesneden wordt doet denken aan de ronding van een oog, zoals “oog van een naald”. Anderen vinden dat ribeye zo heet omdat deze wordt gesneden van de “eye of the rib”, zoals de buitenkant van de rib ook wel wordt genoemd. Derden beweren weer dat het dat kleine stukje vet in het midden van het vlees is dat het geheel op een oog laat lijken…
Waar komt het vandaan?
De ribeye komt van de voorvoet van de rund; de ribbenkast. Aan de bovenkant van de ribben zit het meeste vlees. De voorkant heet “Dikke rib” en is eigenlijk stoofvlees. De achterkant heet “Fijne rib”. De vlees van de kern van de ribbenkast is zonder vleeskappen de “Rib eye”. Met kappen is het een “Côte de boeuf”.
Het Vlees onderaan de ribben heet “Klaprib”. Blijft de klaprib zitten aan de dikke en fijne rib en het been wordt langer gezagen, dan krijg je “Tomahawk”. Een tomahawk steak is dus eigenlijk een ribeye met ribben.
Bereidingswijze van ribeye:
Ribeye is doorregen vlees en hoeft niet lang te worden gebakken op u BBQ of in de pan. Doet u dat wel, dan kan het vlees “doorslaan” en taaier worden dan nodig. Na het bakken het vlees even laten rusten voordat u serveert, hierdoor komen alle sappen van de ribeye op de juiste plaats en wordt hij nog malser. Een andere methode is het vlees gevacumeerd laten garen tot 50℃ (sous-vide) en vervolgens heel snel (paar seconden) op heel hoge temperatuur van een korstje voorzien (Maillard-methode).