Kalfs-grillworst van de BBQ

Grillworst wordt traditioneel gemaakt van varkensvlees. Het bestaat uit een combinatie van varkensvlees en spek. Het is een echte Hollandse klassieker. Ze zeggen ook wel ‘Aan de grillworst kun je de kwaliteit van de slager zien’. We begonnen in Nederland met de klassieker 100% vlees. Toen kwam de variatie met kaas erbij en dat is tegenwoordig 70% van de grillworstomzet. Wij laten u hier een recept zien van een Grillworst van Kalfsvlees.

Grondstoffen

  • 400 gram Kalfsgehakt
  • 3 eetlepels koud water
KRUIDEN EN HULPSTOFFEN

Je kunt de worsten kruiden na eigen smaak, wil je het pittiger maken dan kun je er bijvoorbeeld Piri – Piri kruiden of een vers rood pepertje aan toevoegen.

Wij geven hierbij een standaardvoorbeeld.

  • ½ theelepel Witte peper
  • ½ theelepel Foelie gemalen
  • 1 theelepel Gember gemalen
  • Mespuntje   Kardemom gemalen
  • 2 eetlepels   rijstebloem of patentbloem
  • 1 eetlepel     Kristalsuiker
  • Scheutje Zoete ketjap
BEREIDING
  • Meng alle kruiden eerst met elkaar voor je het toevoegt aan het gehakt.
  • Meng het vlees met de kruiden, hulpstoffen, en het water tot een goed bindende massa.
  • Leg 4 a 5 lagen plastic folie over elkaar heen.
  • Leg het deeg (gehaktmengsel) op het midden van de folie en maakt daar een worstvorm van. Rol strak op in het plastic. Op de beide uiteinden maakt u met een stukje touw een knoop
  • Gaar de worst op 78 °C of tot een kerntemperatuur van 74 °C in een pan met heet water.
  • Koel ze daarna 20 minuten af in koud water
  • Opslaan in de koeling 2-4°C
TIPS VÓÓR GRILLEN/ BARBECUEËN
  • Haal de folie er af en laat de worst op temperatuur komen.
  • Eventueel insmeren met kruiden bijvoorbeeld kruidenmix naar smaak. Pas wel op dat er niet te veel kruiden gebruikt word i.v.m. het verbranden op de BBQ.
  • ± 10 minuten op ±180 °C afbakken in voorverwarmde BBQ.

 

LET OP: Kalfsgehakt heeft een zachte smaak, maak het niet te pittig.

Deel op social media: