Barbecue jij veilig?
Wie houdt er niet van? Mooi weer en heerlijk barbecueën. De tijd is aangebroken dat de temperaturen weer omhooggaan en de barbecues uit stoffige schuren worden getrokken. Helaas gebeuren er nog (te) vaak ongelukken die vaak gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Op deze pagina vind je alle tips die je nodig hebt om veilig te kunnen barbecueën, zodat jouw barbecue-avond niets anders dan een groot, en vooral veilig, succes kan worden!

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS ALLES

Met een goede voorbereiding voorkom je niet alleen problemen, maar zorg je er ook voor dat problemen niet erger worden wanneer het fout gaat. Zorg er daarom voor dat je…

  • Rustig de tijd neemt om te barbecueën. Gehaaste spoed is zelden goed.
  • Een brandblusser klaar hebt staan. Hiermee kun je eventuele nevenschade blussen. Denk hierbij aan kooltjes die op de grond zijn gevallen. Zo ben je optimaal beschermd tegen de gevaren.
  • De barbecue niet te dicht in de buurt van brandbare materialen zet. Denk hierbij aan tafellakens, parasols, tuinmeubels en planten.
  • Een draagbare barbecue niet direct op een houten of plastic tafel, of op droog gras zet. Door de stralingshitte kan dit in brand vliegen.
  • Geen licht ontvlambare kleding aan hebt tijdens het barbecueën.
  • De barbecue op een windvrije plek zet. Dit in verband met rondvliegende vonken.
  • Een barbecue BOB benoemt. Ga verantwoord om met alcohol tijdens het bakken achter de barbecue.

LET OP! VAT JOUW BARBECUE VLAM? BLUS DIT NIET MET EEN EMMER WATER!

DIT IS LEVENSGEVAARLIJK!

BEL 112 EN BRENG IEDEREEN IN VEILIGHEID.

ACHTER DE BBQ

Als je met een barbecue aan de slag gaat, dan moet je ervoor zorgen dat je het wel veilig doet. Omdat er verschillende soorten barbecues verkrijgbaar zijn, moet je bij het aanzetten van je barbecue op verschillende dingen letten. Lees hieronder de tips om jouw gerecht veilig te kunnen bereiden.

  • Vul de barbecue met een laagje houtskool of briketten
  • Stop de aanmaakblokjes tussen de houtskool of briketten
  • Steek de barbecue met een lange aansteker of lange lucifer aan
  • Leg het eten op de barbecue zodra de kolen of brikketten een witte laag hebben
  • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier

Elektrische barbecue

  • Pas op voor regen. Water en elektriciteit zorgen voor kortsluiting
  • Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage

Gas barbecue

  • Controleer de datum op de gasfles
  • Controleer de gasslang op gaatjes
  • Zet de gasfles rechtop
  • Steek de barbecue aan op het moment dat je het gas opendraait

Daarbij moet je natuurlijk altijd je kinderen en huisdieren op minimaal 2 meter afstand van de barbecue houden. Onverwachte bewegingen kunnen bij een smeulende barbecue levensgevaarlijk zijn. Mocht je tijdens het aanmaken merken dat je barbecue niet op de ideale plek staat, verplaats deze dan niet. Voordat je deze kan verplaatsen, moet de barbecue eerst goed afgekoeld zijn.

En misschien wel het belangrijkste punt om ongelukken te voorkomen tijdens het aanmaken van je barbecue: gebruik geen brandbare vloeistoffen om de barbecue aan te steken. Brandbare vloeistoffen, zoals spiritus, bio-ethanol, benzine, wasbenzine en brandgel kunnen onverwachts grote steekvlammen opleveren. Bij het openen van een fles met brandbare vloeistof komt er áltijd een gaswolk vrij. Deze onzichtbare gaswolk blijft in de lucht hangen en is zeer brandbaar. Wanneer daar één vonkje bijkomt, ontstaat er een steekvlam. Levensgevaarlijk dus!

NA HET ETEN 

Wanneer iedereen vol zit en de avond op zijn einde loopt, is het tijd om de barbecue uit te zetten. Ook hierbij is het belangrijk om goed te werk te gaan en ongelukken te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je…
• De hete barbecue op zijn plek laat staan om goed af te koelen. Dit kan wel 24 uur duren.
• Ervoor zorgt dat niemand zich aan de barbecue kan branden.
• De ventilatiegaten van de barbecue (indien mogelijk) sluit.
• De deksel van de barbecue, wanneer mogelijk, sluit.

TOCH BRANDWONDEN OPGELOPEN? LEES HIER WAT JE MOET DOEN! 

Deel op social media: