Met een gietijzeren pan kunt u heerlijk koken op de barbecue, maar u wilt natuurlijk niet dat de pan gaat roesten of dat uw gerechten aanbakken. Daarom is het belangrijk dat u de pan inbrandt. Het inbranden of inbakken wordt “seasoning” genoemd en fungeert als een antiaanbaklaag.
Volg de volgende stappen om een gietijzeren pan in te branden:
Na deze acht stappen is de pan goed ingebrand. Na gebruik maakt u de pan zo snel mogelijk met water schoon (het liefst als de pan nog warm is). Vermijd afwasmiddel, want dat haalt de beschermende laag weg. Voor een nog betere beschermlaag, kunt u de pan na de eerste paar keer gebruik nogmaals invetten.
Het onderhoud:
Laat de deksel van de Dutch Oven op een kiertje staan als hem weg zet of doe een stukje karton ertussen. Dit zorgt ervoor dat er lucht kan circuleren in de pan waardoor eventueel achter gebleven vocht eruit kan en de pan niet muf wordt..
Hoe kan ik gietijzer het beste schoonmaken?
Veel mensen willen graag met warm water en zeep hun gietijzeren pan schoon te maken. Dit is prima, maar vergeet niet om goed na te spoelen om zeepresten te verwijderen. Sommige zepen en ook zure gerechten kunnen de “platina” laag doorbreken en de seasoning laten oplossen. Het ijzer kijkt vervolgens droog en grijs. Wrijf een kleine hoeveelheid olie of vet op het ijzer, warm het ijzer op totdat het begint te roken haal de pan van het vuur en laat het langzaam afkoelen. Vervolgens is de pan weer klaar voor gebruik
Heeft u roest plekken op het gietijzer?
Hoewel er vele methoden voor het reinigen van roestige gietijzeren pannen zijn, vinden wij het gebruik van blikje Cola het makkelijkst. Als de binnenkant roestig is giet de Cola in de pan en laat het zijn werk doen. De hoeveelheid Cola en hoe lang het duurt, hangt af van hoe roestig de pan is. Als u een probleem hebt met de buitenkant van de pan of Dutch oven dan kunt u een spons gebruiken, of zet de gietijzeren pan in een grote kom of emmer met voldoende Cola om de roest (soms komt u met roteren van de pan ook een heel eind) op te lossen. Nu de roest is verwijderd moet u de pan wassen en invetten. Let op! Laat de pan eerst drogen voordat u hem invet! Anders zitten de poriën vol met water en kan de pan niet voldoende vet opnemen.
Is mijn gietijzeren pan onbruikbaar als hij is verroest?
Nee! Schraap als eerste zoveel mogelijk de los latende delen eruit. Verwarm de pan en schraap met behulp van een ijzeren lepel de volgende laag eruit. Laat vervolgens de pan een tijd op een matig vuur staan waardoor de seasoning als het ware eruit gebrand wordt. Laat vervolgens de pan afkoelen en breng vervolgens een verse laag seasoning aan. Moraal van het verhaal …. de meeste gietijzer pannen kunnen prima gerepareerd worden.