Porchetta, heerlijk Hollands buikspek met Italiaanse smaken!

Heyde Hoeve Duroc varkensvlees is een goede keuze voor jou als thuiskok, barbecue liefhebber, en zelfs als topchef! De fijne marmering geeft een malse en sappige structuur bomvol smaak. Hét lekkerste en meest verantwoorde varken van Nederland! Heyde hoeve varkensvlees is het product van een samenwerking van varkensboeren. De boeren van de Heyde Hoeve kiezen ervoor om hun varkens duurzaam en met respect voor dier en omgeving te houden. Dat kun je proeven en daar zijn ze trots op.

Ingrediënten

  • 2 kg Heyde Hoeve Duroc buikspek met zwoerd aan 1 stuk

 

Voor de vulling / kruidenrub:

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 10 gemarineerde semi gedroogde tomaatjes, fijngehakt
  • 10 ansjovisfilets, fijngehakt (optioneel)
  • 5 takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 5 takjes salie, blaadjes fijngehakt
  • 8 takjes tijm, blaadjes fijngehakt
  • 25 g pijnboompitten, fijngehakt
  • 1 tl venkelzaad

Bereidingswijze

  • Verwarm de Kamado voor op 135 °C. Snijd intussen de vetlaag van het buikspek kruislings in. Meng de ingrediënten voor de rub door elkaar.
  • Leg het buikspek op de vet-kant en wrijf de vleeskant royaal in met de rub. Rol het buikspek vanaf de brede kant strak op en knoop met rolladetouw als een rollade op.
  • Bestrijk met olijfolie en bestrooi rondom met zwarte peper en zeezout. Leg de porchetta op het rooster in het midden van de kamado (zet een braadslee onder het rooster als je geen zin hebt om naderhand de oven schoon te maken). Laat de porchetta circa 3½ uur garen tot deze zacht aanvoelt.
  • Verhoog de temperatuur naar 225 ˚C en rooster de porchetta in 10-15 minuten mooi goudbruin.
  • Haal de porchetta uit de Kamado. Dek af met alu folie en laat 15 minuten rusten voordat je het vlees aansnijdt.

Buikspek

Buikspek is de verzamelnaam voor verschillende producten die afkomstig zijn van de buik van het varken. Buikspek is doorregen met malse stukken vlees met en beetje vet. Speklapjes, ontbijtspek en pancetta zijn voorbeelden die gemaakt worden met buikspek. Ook wordt het gebruikt voor de lekkere knapperige plakjes buikspek met de naam “streaky bacon”.

 

Deel op social media: