Ossobuco bereidt op de BBQ

Kalfsschenkel is het deel van het kalf tussen de poot en de bil. Het kan zowel door uw slager in zijn geheel als in plakken geleverd worden. Bij kalfsvlees worden deze plakken Ossobuco genoemd. Een plak schenkel bevat vlees rijk aan bindweefsel en een bot dat bekend staat als het mergpijpje. Het been en het merg dragen bij aan de volle, rijke smaak van dit product.

Ingrediënten 2 personen:

  • 2 mooie stukken kalfsschenkel
  • Slagerstouw
  • 1 grote ui, in kleine blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 kleine winterpeen, in kleine blokjes gesneden
  • 2 bleekselderij stengels of als het echt herfst/winter is knolselderij, in blokjes snijden
  • 400 ml groenten fond
  • Scheut witte wijn
  • 4 grote zachte tomaten ,velletje verwijderd , in blokjes gesneden of 1 klein blik tomaten blokjes of gepelde tomaten [400 ml]
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • Olijfolie
  • 1 eetlepel bloem
  • Peper en zout uit de molen
  • Gremolata : ¼ bosje verse peterselie, 1 knoflookteentje , rasp van 1 citroen

Bereidingswijze

  • Bindt het slagerstouw om de schenkel zodat hij niet te veel samentrekt tijdens het aan grillen.
  • Verwarm de barbecue/grill naar 200 graden
  • Bestrooi de schenkels met peper en zout, bestrooi ze heel dun met bloem, besmeer ze met olijfolie, grill ze mooi bruin aan op de directe barbecue.
  • Zet een passende pan op een vuurtje of in een andere BBQ op de kolen. Doe wat olijfolie in de pan.
  • Voeg de ui en knoflook toe, laat zachtjes aanfruiten, voeg de in kleine blokjes gesneden wortel en bleekselderij toe.
  • Voeg een dikke eetlepel tomatenpuree toe en laat het even mee sudderen.
  • Blus af met de witte wijn en voeg de groenten fond toe  en laat dat rustig warm worden.
  • Voeg de tomaten blokjes pas toe als het mengsel bijna kookt. Doe je alles te gelijk, dan koelt je saus te snel af. Leg het vlees in de saus , zorg dat het onderstaat. Doe een deksel op de pan, de BBQ indien nodig bijvullen met kolen of hout.
  • Laat minimaal twee uur heel zachtjes sudderen.
  • Gremolata : Hak ondertussen de knoflook, peterselie en citroenrasp zeer fijn en voeg aan het einde toe aan het gerecht . [bestrooien op het gerecht, niet meekoken]
  • Serveer met Tagliatelle ,  Risotto of vers gebakken Pane.
Deel op social media: