Kokoskip

Deze in kokosmelk gestoofde kip is een heerlijk kruidig Indonesisch gerecht, zelfs al maak je het in een nuchtere Dutch oven. Het resultaat is mals, majestueus en prikkelend voor de neus. Neem de tijd, want in Indonesië heeft niemand haast als het om eten gaat. Je horloge kun je afdoen. Hierbij een heerlijk recept voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 6 kippendije
  • 6 dl kokosmelk
  • 3 Sereh stengels (citroengras)
  • 5 daun djeruk purut (limoenblaadjes)
  • 2 eetlepels gula djawa (palmsuiker)
  • 2 eetlepels asempasta (Indische dadels)
  • 3 theelepels zout
  • 3 eetlepels olie

Bumbu

  • 100 gr pinda’s
  • 10 sjalotten
  • 8 teentjes knoflook
  • 5 rode Lomboks (Spaanse pepers)
  • 2 cm djahe (Indische gember)
  • 2 cm kunyit (gele wortel/kurkuma)
  • 11/2 eetlepel petis udang (garnalenpasta)
  • 1/2 eetlepel ketumbar (koriander – korianderzaad)

Bereidingswijze

  • Snijd de djahe en de kunyit fijn, snipper de sjalotjes, knoflook en rode lombok
    fijn en maal de pinda’s tot een bumbu pasta. Voeg vervolgens djahe, kunyit,
    petis udang en ketumbar toe maak er een mooie pasta van.
    How to cook
  • Steek de BBQ aan op 180 °C. Verhit de olie in een Dutch oven en fruit de bumbupasta
    samen met de Sereh en de daun djeruk purut tot een geurige tropische
    substantie. Voeg de kokosmelk toe en breng het aan de kook.
  • Voeg kippendijen, palmsuiker en asempasta toe in de Dutch oven en breng het roerend opnieuw aan de kook. Stoof de kippendijen gaar in ca. 30 minuten of tot kerntemperatuur
    van 75 °C.
  • Haal de kippendijen uit de Dutch oven en rooster deze tot slot mooi bruin op de
    BBQ terwijl je ze steeds met kookvocht bestrijkt

Gereedschap

  • Dutch oven
  • BBQ-tang
  • Kernthermometer
Deel op social media: