Ode aan de Rösti

Dinner is served! Met misschien wel het beroemdste Zwitserse bijgerecht ooit. Maar dit keer niet als bijgerecht, maar als ode aan Rösti, een gerecht dat deze eer dubbel en dwars verdient. Deze Zwitserse koning(in) van de gerechten vraagt om een royale aanpak – niet beknibbelen.

Gereedschappen wat u nodig heeft: Rasp, Gietijzeren plaat of grote gietijzeren, pan, theedoek

Ingrediënten

  • 500 gr vastkokende aardappels, geschild
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 100 gr boter of ganzenvet
  • 200 gr spekblokjes
  • 200 gr geraspte Zwitsers Emmentaler

Bereidingswijze

  • Kun je nog raspen, rasp dan mee. Het venijn van dit gerecht zit in de start. Dus blik op oneindig en raspen die aardappelen. Doe de geraspte aardappelen in een pan water met wat zout om verkleuring te voorkomen. Goed onthouden, want niemand zit te wachten op grauwe rösti.

 

Turn it, don’t burn it

  • Steek de BBQ aan, zet de gietijzeren pan erop en leg ‘m het vuur aan de
    schenen zodat hij goed warm wordt.
  • Rasp ook de ui en fruit deze samen met spekjes in wat boter in de pan. Als je
    pan niet heel groot is, maak de rösti dan in verschillende batches. Beter koop
    je dus een grote pan. Vis de aardappelrasp uit het water en dep het volledig
    droog in een theedoek.
  • Als de spekjes knapperig worden en de ui glazig begint te kijken, haal ze dan uit
    de pan en meng ze met de aardappelrasp en Emmentaler.

Swiss Raspody

  • Smelt nog wat boter of ganzenvet in de pan en verdeel het aardappelmagma
    over de bodem, zodat er zoveel mogelijk contact tussen metaal en aardappel is.
    Draai de aardappelpannenkoek af en toe. Doe dit net zo lang tot dat de rösti wat
    steviger begint te worden.
  • Voeg nog wat vet toe en vorm de rösti tot een grote
    ronde schijf. Wees nu geduldig, de Zwitsers hebben niet voor niets een reputatie
    op het gebied van horloges!
  • Controleer heel voorzichtig hoe hard het gaat met het bakken. Je wilt een gouden, krokante buitenkant. Ja, dat wil je wel. Draai de rösti na 10 minuten om, voeg nog wat vet toe en bak de andere kant krokant.

RÖSTI: Serveer met een gebakken ei en wat geraspte Emmentaler kaas.

Deel op social media: