Gevulde speculaas van de BBQ

De geur van speculaaskruiden en de warmte van de barbecue vormen een betoverende combinatie die de feestelijke sfeer van het seizoen accentueert. Het is alsof Sinterklaas zelf zijn goedkeuring heeft gegeven aan deze culinaire creatie. Op de site van NasQ BBQ, opgericht door Marcel Nas, deelt hij met trots dit recept dat niet alleen een eerbetoon is aan de traditionele gevulde speculaas, maar ook een vernieuwende twist geeft door het op de barbecue te bereiden.

Het recept is zorgvuldig samengesteld en belooft een explosie van smaken. De krokante buitenkant gecombineerd met de smeuïge vulling creëert een perfect evenwicht. Het is duidelijk dat hier vakmanschap en passie voor barbecueën samenkomen.

Dus, terwijl de koude winteravonden hun intrede doen en Sinterklaas zijn reis door het land voortzet, nodigt NasQ BBQ je uit om deze bijzondere gevulde speculaas van de barbecue te proberen. Een unieke ervaring die niet alleen de smaakpapillen verwent, maar ook een extra dosis gezelligheid toevoegt aan deze feestelijke periode. Ontdek de magie van NasQ BBQ en geniet van een onvergetelijke culinaire reis, rechtstreeks van de barbecue naar jouw hart.

Wat heb je allemaal nodig?

Naast de nodige ingrediënten die je hieronder in het recept vind, is het ook belangrijk om een BBQ te hebben waarbij je indirect kunt garen. Je kunt hier dus een keramische BBQ voor gebruiken, maar ook een Pellet smoker. Daarnaast is de brandstof keuze ook belangrijk. Je wilt namelijk niet teveel rooksmaak toevoegen omdat je daardoor de gevulde speculaas van de BBQ kunt “oversmoken”. Geen rookhout is sowieso mijn advies en verder kokosbriketteof een lichte houtskoolsoort zoals Acacia.

Ingrediënten

Voor de deeg

  • 275 gram bloem
  • 160 gram lichtbruine bastardsuiker
  • 3 gram zout
  • 20 gram water
  • 140 gram ongezouten roomboter
  • 16 gram Koek & speculaaskruiden
  • 5 gram bakpoeder
  • garneeramandelen

Voor de spijs

  • 300 gram Amandelspijs
  • 1 losgeklopt ei
  • 50 gram gesmolten roomboter ongezouten

Instructies

  • Je begint met het aansteken van de BBQ om de 50 gram ongezouten roomboter te smelten in een pannetje. 50 gram gesmolten roomboter
  • Terwijl dat loopt, meng je de bloem, basterdsuiker, zout, water, speculaaskruiden, roomboter en bakpoeder bij elkaar en meng deze tot een een grote bol
    275 gram bloem,160 gram lichtbruine bastardsuiker,3 gram zout,20 gram water,140 gram ongezouten roomboter,16 gram Koek & speculaaskruiden,5 gram bakpoeder
  • Verdeel deze bol in een verhouding van ongeveer 60/40. Gebruik de 60% om de bodem en randen van de skillet te bedekken. Makkelijkste gebruik je hier een deegroller voor.
  • Leg het deeg in de skillet en snij eventuele overtollige randjes weg
  • Pak de gesmolten roomboter van de BBQ en vermeng deze met de amandelspijs en de helft van het losgeklopt ei.
    300 gram Amandelspijs,1 losgeklopt ei,50 gram gesmolten roomboter
  • Als dit alles vermengt is, vul je de skillet hiermee. Smeer het geheel zo egaal en gelijk mogelijk uit.
  • Gebruik de overgebleven bol deeg om hier een deksel van te rollen en leg deze bovenop de amandelspijs. Duw de randjes goed aan en snij weer eventueel overtollig deeg weg.
  • Versier vervolgens de gevulde speculaas met garneeramandelen en bestrijk daarna het geheel met ei. garneeramandelen
  • Zorg dat de BBQ ingesteld staat op 175 graden en bak de gevulde speculaas in 30 minuten klaar. Voor een extra mooie glanslaag, laat je het ei 15 minuten drogen voordat je de gevulde speculaas op de BBQ zet. waarna je een nieuwe laagje erop smeert en daarna op de BBQ 30 minuten laat bakken.
  • Laat de speculaas iets afkoelen op het aanrecht. Eet smakelijk!

Tekst en foto, en kijk voor meer heerlijk BBQ recepten bij: www.nasqbbq.nl

Deel op social media: