Franse Uien Galette

Hierbij een heerlijk gerecht van de BBQ-Junk. Deze Franse uien galette, afgetopt met gruyère, is eenvoudig te maken en smaakt ook nog eens heerlijk! Je bakt de galette op de pizzasteen, waarbij het belangrijk is dat deze niet te heet is als je de galette er op schuift. Leg de pizzasteen dus niet te vroeg op de BBQ, maar doe dit maximaal een minuut of 5 voor je de galette gaat bakken.

INGREDIËNTEN:

  • 1 rol Vers Bladerdeeg
  • 4 Uien
  • 2 tenen Knoflook
  • 100 gram Gruyère (geraspt)
  • 1 Ei
  • 1 eetlepel Rode Wijnazijn
  • 1 takje Tijm
  • Versgemalen Zwarte Peper
  • Zeezout
  • 2 eetlepels Olijfolie

INSTRUCTIES

  • Zet nu een koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur en laat deze warm worden. Snijd de uien in dunne halve ringen en snipper de tenen knoflook klein. Voeg de olijfolie toe aan de pan en laat deze op temperatuur komen.
  • Doe nu de halve uienringen in de pan en bak ze 5 tot 10 minuten, tot ze mooi zacht beginnen te worden. Breng ze dan op smaak met wat zeezout.
  • Zet nu het vuur lager en voeg de gesnipperde knoflook en de blaadjes van het takje tijm toe aan de pan. Bak, regelmatig roerend, nog een minuut of 10 en voeg dan de rode wijnazijn toe aan de pan. Bak de uien nu nog een minuut of 5, tot het meeste vocht van de azijn verdampt is. Breng het geheel nu op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout. Haal de pan met uien nu van het vuur en laat afkoelen.
  • Steek de BBQ aan en ga hierbij voor indirecte hitte en een temperatuur van ongeveer 200 graden. Leg de pizzasteen nog niet op de BBQ. Haal de rol bladerdeeg uit de koeling en laat deze even op temperatuur komen.
  • Is de BBQ op temperatuur? Legt dan nu de pizzasteen op de BBQ.
  • Rol het bladerdeeg ui en snijd er een zo groot mogelijke cirkel uit. Knip van het bakpapier een minstens zo grote cirkel (maar houd deze kleiner dan je pizzasteen) en leg het bladerdeeg hier op.
  • Verdeel nu het uienmengsel over het midden van het bladerdeeg, waarbij je zo’n 5 cm van de rand rondom vrij houdt.
  • Vouw nu het deeg om, zodat het deeg over de uien wordt gevouwen. Klop in een kommetje het ei los en bestrijk de randen van de galette met ei. Bestrooi het geheel vervolgens met de geraspte gruyère.
  • Neem nu de pizzasteen en schuif de Franse uien galette met bakpapier en al op de pizzasteen. Sluit de BBQ nu met de deksel en bak de galette 20 tot 25 minuten, tot het bladerdeeg mooi goudbruin en krokant is en de kaas moois is gesmolten.
  • Neem nu de pizzaschep en haal de uien galette van de BBQ. Laat de galette vervolgens op een snijplank 5 minuten rusten en snijd hem vervolgens in punten. Serveer deze direct. Eet smakelijk!
Deel op social media: