Dit klassieke nagerecht is oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Banana split werd in 1904 niet gecreëerd in een ijssalon, maar in een apotheek. Het idee kwam van de 23-jarige David Evans Strickler, een student-apotheker die in zijn vrije tijd graag experimenteerde met nieuwe ijscoupes. Een klassiek dessert bestaande uit een in de lengte gesneden banaan met daarop bolletjes aardbei, vanille en chocolade-ijs. Typische garnituren zijn noten, fruit, slagroom en een kers erop. Maar Steven Raichlen is de man die de barbecue revolutie lanceerde heeft er een geweldige BBQ variatie gemaakt.
1: Doe de slagroom in een glazen kom; bedek het met plasticfolie. Steek uw draagbare roker aan volgens de instructies van de fabrikant. Til een klein hoekje van de plasticfolie op en plaats de rookbuis erin. Rook de slagroom gedurende 3 tot 5 minuten. Opzij zetten.
Maak de gekruide suiker: combineer de suiker, kaneel en kruidnagel in een kleine kom. Klop om te mengen.
2: Stel uw grill in voor direct grillen en verwarm één zone op hoog en een andere op medium. Borstel en olie het grillrooster. Bestrijk elke tortilla aan beide kanten met gesmolten boter. Bestrooi met het kaneel-suikermengsel. Grill tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn, ongeveer 1 minuut per kant. Snijd elke tortilla in 8 partjes en zet opzij.
3: Snijd de bakbananen in de lengte doormidden en laat de schil eraan zitten. Bestrijk de snijkanten met gesmolten boter en bestuif met het kaneel-suikermengsel. Grill, één keer draaien, totdat het fruit van de schil begint los te trekken. Verwijder de schil van elke weegbreehelft. Schik 2 bakbananenhelften in bananensplitschotels. Werk af met dulce de leche-ijs en een klodder gerookte slagroom. Besprenkel met chocoladesiroop.
4: Serveer onmiddellijk.