Bij een culinaire wedstrijd moeten er 4 opdrachten plaatsvinden.
1 x visgerecht, schaal- of schelpdieren
+ 1 x Vlees
+ 1 x vrije keuze
+ 1 x plantaardig
Uitzonderingen zijn themawedstrijden zoals de wild BBQ (thema).
Deze onderdelen kunnen ook in een mystery box worden verpakt. Er moet echter wel een waardige keuze zijn voor de deelnemers om een gerecht te kunnen bereiden. Maximaal 1 mystery box per wedstrijd
De gerechten/ingrediënten moeten minimaal 2 maanden van tevoren ter goedkeuring worden voorgelegd aan de WBQA-hoofdjury.
De deelnemers moeten ongeveer 30 dagen van tevoren weten wat de opdrachten zijn.
De gerechten moeten gebaseerd zijn op een plantaardig idee waarbij minimaal 60% garnituur en 40% vis, vlees, schaaldieren of vegetarisch hoofdingrediënt gebruikt moet worden.
De inschrijfgeld mag maximaal € 150,00 per team bedragen voor een eendaagse wedstrijd en € 250,00 voor een tweedaagse wedstrijd
De WBQA Bistro stijl op de BBQ
Deze is geïnspireerd op klassieke bistro gerechten waarbij de deelnemers een amuse en 3 gangen menu moeten maken.
Uitzonderingen zijn themawedstrijden zoals de wilde BBQ (thema).
Deze onderdelen kunnen ook in een mystery box worden verpakt. Er moet echter wel een waardige keuze zijn voor de deelnemers om een gerecht te kunnen bereiden. Maximaal 1 mystery box per wedstrijd. De gerechten/ingrediënten moeten minimaal 2 maanden van tevoren ter goedkeuring worden voorgelegd aan de WBQA-hoofdjury.
De deelnemers moeten ongeveer 30 dagen van tevoren weten wat de opdrachten zijn.
De gerechten moeten gebaseerd zijn op een plantaardig idee waarbij minimaal 50% garnituur en 50% vis, vlees, schaaldieren of vegetarisch hoofdingrediënt moet worden gebruikt.
De inschrijfgeld mag maximaal € 100,00 per team bedragen
WBQA One Fire BBQ-wedstrijd
Een wedstrijd van maximaal 2 gerechten, waarvan er altijd 1 een eenpansgerecht moet zijn. Maar ook een broodje biefstuk, een karbonade of bijvoorbeeld een gegrild visgerecht met garnering. Een BBQ snackbox, niets is te gek, het creatieve en leuke staat voorop. Wel moeten alle items uit het land komen waar het BBQ-feestje word gehouden.
De inschrijfgeld mag maximaal € 75,00 per team bedragen
Algemene regels voor organisatoren.
Het moet de bedoeling zijn dat het hoofdingrediënt altijd producten zijn uit het land waar de wedstrijd wordt gehouden.
Elk deelnemend team moet in hun keuken van stroom worden voorzien.
Er moet binnen 250 meter een ophaalpunt zijn voor water.
De deelnemers moeten bij elk gerecht voorzien worden van witte borden, door de organisatie, en iedereen hetzelfde. Op voorwaarde dat de wedstrijd betrekking heeft op een ander item/onderdeel.
Binnen een straal van 250 meter moet er een niet-zichtbare, overdekte juryzaal zijn, voorzien van een voorkamer om de gerechten in te leveren. En een toilet op redelijke afstand.
Er moeten voldoende (kleine) borden, bestek, pennen, water en glazen zijn voor de jury.
Binnen een straal van 250 meter moeten voldoende en schone toiletten aanwezig zijn, voor de deelnemers.
Een kamer met een bemande vaatwasser wordt op prijs gesteld
Een bak waar de deelnemers na afloop het houtskoolafval naartoe kunnen brengen.
Je hebt genoeg vrijwilligers om de borden in de aangewezen gebieden te ontvangen.
Je hebt ook iemand om de hoofdjury te helpen bij het verwerken van de puntentelling.
Koffie, frisdrank en een lunchpakket voor de vrijwilligers.
Gratis parkeren voor deelnemers en vrijwilligers.
De bijdrage voor de WBQA voor het organiseren van een competitie bedraagt € 250,00 voor 1 dag en € 500 voor een tweedaagse competitie.
De WBQA zorgt voor
Voorzitter van de jury.
Hulp bij het samenstellen van de jury.
Het evenement zal worden gedeeld op de websites en social media kanalen van de WBQA. En bekend gemaakt aan de leden door middel van een nieuwsbrief. Je ontvangt een tijdschema en een overzicht van wat er geleverd moet worden, wanneer en hoe.
Verslag van de wedstrijd op de site (op voorwaarde dat de foto en teksten gratis en gratis/rechtsvrij worden verstrekt).
De juryleden dienen leden te zijn die een WBQA juryopleiding hebben gevolgd, SVH-meesterkoks, kookdocenten aan het ROC, gerenommeerd chef-koks of culinair journalisten zijn met een grondige kennis van BBQ. De hoofdjury heeft te allen tijde de uiteindelijke beslissing over de samenstelling van de jury.
Er moet een ruimte zijn voor de jury die niet zichtbaar is voor de deelnemers en vice versa. Dit komt omdat er blind geproefd wordt.
De organisatie van de wedstrijd dient lid te zijn van de WBQA-Business club.
De rapporten met de puntentelling worden bijgehouden in de computer, de lokale organisatie zorgt ervoor dat er iemand beschikbaar is met een laptop om daarbij te helpen.
Vrijwilliger brengt de borden naar de juryleden.
Er moet een stand beschikbaar zijn voor de WBQA om te BBQ’en en de organisatie te promoten.
Alleen teams/deelnemers die lid zijn van de WBQA kunnen deelnemen.
De lokale organisatie moet een aansprakelijkheidsverzekering hebben.
De WBQA heeft een aantal vrienden (WBQA-Business club) en het zou op prijs worden gesteld als het mogelijk is om hen waar mogelijk te betrekken. Die vind je HIER.
Indien door overmacht of het in gebreke blijven van de lokale organisatie de wedstrijd niet kan doorgaan, kan de WBQA NIET aansprakelijk worden gesteld.