Rabarber crumble en vanille ijs

Op de site van The Bastard vonden we het volgende recept. Rabarber is meestal verkrijgbaar in de lente en vroege zomer, afhankelijk van het klimaat. Het is een van de eerste groenten die in het voorjaar geoogst kunnen worden. Rabarber is een goede bron van vitamine K, vezels, calcium en andere voedingsstoffen.

  • Trek van de rabarber de lange vezels met een office mesje van boven naar beneden eraf. (andere optie is rabarber uit de diepvries gebruiken).

Rabarbercompote:

  • Snijd de rabarber in gelijke stukken en kook deze in een Skillet of kleine Dutch oven (200 C°)
  • Voeg 30 gram suiker toe en 1 dl water en 1 dl rode sap (kleurbehoud), krap 1 vanille stokje uit en voeg met peul en al toe, nu 1 kaneel stokje en laat zachtjes doorkoken tot dit geheel vloeibaar is.
  • Verwijder het vanille stokje en kaneel stokje en maak met koud water een “papje” met maïzena en bind de compote hiermee af (massa moet koken).

Deeg zetten:

  • 100 fijne kristalsuiker
  • 200 gr. zachte roomboter
  • 300 gr. bloem
  • ½ ei
  • 0,5 gr. zout
  1. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en kneed tot een mooi deeg en pak deze in folie en laat 30 min. Rusten in de koelkast.
  2. Rol het deeg na het rusten uit op een bebloemde gladde ondergrond (gelijkmatige dikte).
  3. Neem een skillet en beboter deze licht en knip een stuk bakpapier uit en bedek de binnenkant hiermee en beboter nogmaals. Leg het deeg rondom hierin en stort de compote hier bovenop.

Crumble maken:

  • 40 gr. bloem
  • 30 gr. boter
  • 15 gr. suiker
  • 25 gr. havervlokken
  1. Meng suiker, boter en bloem en maak er losse stukjes van en als laatste voorzichtig de havervlokken erdoorheen (niet knijpen meer)
  2. Strooi de crumble over de bovenkant en plaats het taartje op een Bastard van 210C° en bak ongeveer 20 a 25 minuten af en laat afkoelen.
  3. Snijd een punt of schep een lekkere portie op een bord en schep het vanille ijs erbij.
Deel op social media: