Gerookte Hertenribben

Op de barbecue gerookte hertenribben, laag en langzaam gekookt op hickoryhout. Rijk aan smaak en perfect gemengd met een BBQ dry rub en eenvoudig pekelrecept. Dit zijn de perfecte, malse hertenspareribs die van het bot vallen.

Hertenvlees is misschien een iets ongebruikelijker soort vlees, maar er is meer dan alleen een genot voor wildliefhebbers.  Als je nog nooit wild hebt geprobeerd, is hertenvlees een geweldige item om te beginnen. Het bevat weinig vet en is redelijk betaalbaar in aanschaf, waardoor het een gemakkelijke item is om te beginnen. 

Recept Pekel

  • 3,5 ltr  water
  • ½ kopje zeezout
  • 1 kopje bruine suiker
  • 1 kopje sojasaus
  • 1 kopje melasse
  • 1 eetl zwarte peper
  • 1 eetl rozemarijn
  • ¼ kopje Worcestershiresaus

Maak de droge rub

  • We gaan een eenvoudige droge rub maken met een klein beetje kruiden om de rijke smaken van het vlees aan te vullen. Het duurt maar een paar seconden om het te maken, en het zal het verschil maken voor uw uiteindelijke stuk vlees. Je zal nodig hebben.
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eetl gerookt paprikapoeder
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 2 eetlepels zwarte peper
  • 2 eetlepels uienpoeder
  • 1 eetl komijn
  • 1 eetl koriander
  • 1 eetl cayennepeper

 Bereidingswijze

  • Gebruik een botermes en droog keukenpapier om het membraan van de hertenribben te verwijderen. Snijd eventueel ander zichtbaar vet af met een scherpe mes.
  • Meng pekelingrediënten in pekelemmer of andere afgesloten bak. Laat de ribben voorzichtig in de emmer zakken en zorg ervoor dat u het hele rek onderdompelt. Sluit het deksel van de emmer en laat het een nacht in de koelkast staan, of minimaal 8 uur.
  • Haal de ribben uit de pekel en dep ze droog met keukenpapier. Laat 30 minuten op het droogrek staan.
  • Zet een smoker op voor indirect koken, of grill voor grillen met 2 zones. Verwarm de roker of grill tot 225 °. Voeg een paar stukjes hickory of eik toe aan je kolen.
  • Meng de rub-ingrediënten in een kleine kom en breng ze aan op de ribben. Bedek beide kanten en werk in eventuele spleten of vouwen op het vleesoppervlak.
  • Zodra de kooktemperatuur 225 °C  is, brengt u de ribben over naar roosters. Sluit het deksel en kook tot de interne temperatuur van het vlees 74°C is. Het ribvlees zal zacht zijn en begint los te laten van de botten, ongeveer 90-120 minuten.

Als je klaar bent, haal je de ribben uit de roker/BBQ en laat je ze 10-15 minuten in folie gewikkeld rusten om het vocht vast te houden.

 

Deel op social media: