Zalm met heerlijke zeekraal salade

Hieronder de video/recept van een heerlijk herfstrecept van onze HoofdJury Frank Saris.
In de video word gewerkt met “koudgerookte zalm”, onder de video is het recept voor het koud roken van een zalm op de BBQ uitgewerkt.

Video

Bereidingswijze:
– Meng het zout, de suiker, dille en de jeneverbessen in een bakje goed door elkaar.
– Doe een laagje van het mengsel in een schaal waar de zalm mooi in past.
– Leg de zalm in de schaal en dek af met de rest van het mengsel.
– Dek dit alles af met plasticfolie en leg iets zwaars op de vis, Ik gebruik een plankje en wat conservenblikken. Dit duwt nog meer vocht uit de vis.
– Plaats de vis 24 uur in de koelkast.

Haal de vis uit de koelkast en spoel goed al het zout eraf onder de kraan.

– Dep de vis droog met keukenpapier en plaats op een rekje in de koelkast. Zo kan de vis drogen en ontstaat er een plakkerig laagje dat ervoor zorgt dat de rook straks nog beter wordt opgenomen.
– Vul de Cold Smoke Generator met houtmot en steek hem aan. leg vervolgens de zalm er in.
– Rook je zalm nu zo’n 8 tot 10 uur.

Haal de koud gerookte zalm uit de barbecue en plaats afgedekt met plasticfolie in de koelkast, laat hem zo nog een tot twee dagen staan zodat de ergste rooksmaak eraf is en de smaak iets milder is geworden.

Snij je zalm in dunne plakjes en serveer zoals je altijd doet met zalm.

Ingrediënten
– 500 gram zalmfilet
– 120 gram zeezout
– 80 gram lichtbruine basterdsuiker
– 2 theelepels dille gedroogd
– 1 theelepel jeneverbessen gekneusd


Extra benodigdheden
– Cold smoke generator
– Rookmot
– Plasticfolie
– Rooster (taartrooster of iets dergelijks)

Recente Berichten
0

Start typing and press Enter to search