De echte barbecue fan gebruikt zijn barbecue 365 dagen per jaar en bergt deze niet op na de zomer. Een barbecue in de winter is echter iets anders dan een barbecue als het buiten lekker warm is. Helemaal als er ook een dikke pak sneeuw ligt! Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom vind je hieronder een aantal tips om je op weg te helpen.
Tip 1: Gebruik de juiste barbecue
Barbecueën in de winter doe je met gesloten deksel. Zorg daarom voor de juiste barbecue die door middel van een deksel de warmte in de barbecue kan houden. Ook een wand van dik materiaal is belangrijk voor het vasthouden van de warmte.
Tip 2: Zorg voor voldoende licht
In de winter is het vroeger donker dus moet je ervoor zorgen dat er goed licht is bij de barbecue. Dat kan met een goede buitenlamp, maar ook met een lampje dat je op je hoofd zet. Vuurkorven en tuinfakkels geven ook licht en zorgen tegelijkertijd voor warmte.
Tip 3: Zorg voor voldoende brandstof
Als het koud is buiten duurt het langer voor een barbecue om warm te worden. Hierdoor ben je eerder door je houtskool heen. Zorg daarom voor extra houtskool of een extra tankje voor de gasbarbecue.
Tip 4: Kleed je warm aan
Zorg voor warme kleding. Als je een sjaal draagt, stop deze dan in de kraag van je jas om te voorkomen dat ie in de barbecue hangt. Verwen je zelf met een lekker warm drankje zoals glühwein of warme chocolademelk om warm te blijven.
Tip 5: Blijf uit de wind
Zet de barbecue bij voorkeur uit de wind. Dat is minder koud als je buiten staat en voorkomt ook dat de vlam van de gasbarbecue uitwaait.
Tip 6: Bereid dunnere stukken vlees of vis
Wil je niet te lang buiten staan dan is het aan te raden om dunnere stukken vlees en vis te bereiden. Dunnere stukken zijn eerder klaar.
Tip 7: Snert
Snert, of erwtensoep, is natuurlijk niet echt een BBQ gerecht maar is eigenlijk niet weg te denken bij een echte winterBBQ. Zie het als een voorgerecht, dus geef je gasten een klein kommetje met een plakje roggebrood met katenspek.