WBQA wedstrijdreglement 2018

Regel 1.
Veiligheid en deelname zijn voor eigen verantwoordelijkheid.

Regel 2.
Een van de leden van de deelnemende wedstrijdteams dient lid te zijn bij één van de aangesloten landen van de WBQA. Een deelnemend team bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 personen. De teamleider(s) moet(en) 18 jaar of ouder zijn en teamleden mogen niet jonger dan 16 jaar zijn. Ten allen tijde tijdens de wedstrijd moet er tenminste 1 teamlid (van tenminste 18 jaar) in zijn teamgebied aanwezig wanneer een team barbecue actief is.

Het teamgebied is alleen toegankelijk voor de WBQA toezichthouder en eigen teamleden, welke zijn ingeschreven voor deze wedstrijd.

Regel 3.
Aan een wedstrijd mogen maximaal 60 teams deelnemen. Per deelnemend team dient inschrijfgeld betaald te worden.

Regel 4.
Per categorie wordt de top 3 bekend gemaakt. Een overal kampioen is gebaseerd op de totaalscore van de 5 hoofdcategorieën (plaats 1, 2, & 3).

Regel 5.
De organisatie maken de eindscores bekend per categorie en overall.

Regel 6.
De aangewezen locatie en veiligheid wordt bepaald door het organiserend land en de daarvoor geldende landelijke regels.

Regel 7.
Een team heeft een ruimte van 4 x 4 meter tot zijn beschikking. Alle bij het team behorende tenten en accessoires dienen zelf te worden meegebracht en binnen deze ruimte worden opgesteld. Bij afwijkende maten neem je contact op met de organisatie.

Regel 8.
Ieder deelnemend team moet over een eigen brand- blusser/deken en EHBO trommel beschikken.

Regel 9.
Een barbecue dient te bestaan uit een warmtebron. De brandstof hiervoor moet zijn, organische brandstoffen en/of gas, de basis grondstoffen dienen voor minimaal 75% te worden bereid op een barbecuerooster.

Regel 10.
De bereiding van de gerechten dienen in het teamgebied bereid te worden.

Regel 11.
Toezichthouder en Voedselveiligheid inspecteurs controleren of de teams zich aan de richtlijnen houden.

Regel 12.
De wedstrijdorganisatie levert de benodigde basisgrondstoffen (Vis, kip, varken of lam, rundvlees en keuzegerecht) aan voor de wedstrijd. Deze grondstoffen moeten tenminste verplicht worden verwerkt in de 5 te bereide gerechten en in de volgorde zoals vooraf is aangekondigd.

Regel 13.
Bijgerechten dienen door de teams zelf worden meegebracht en ter plekke worden klaargemaakt. De organisatie is eventueel gerechtigd ook (gesponsorde) bijgerechten op te nemen in de blind box.

Regel 14.
De jury bestaat uit de volgende verantwoordelijke leden:

  • Hoofdjury (1 st. WBQA Hoofdjury)
  • Toezichthouder en Voedselveiligheid inspecteurs (max. 2)
  • Jury tafel met tafelverantwoordelijke

De Hoofdjury is 1 WBQA Hoofdjury.
Toezichthouder(s) en Voedselveiligheid inspecteurs bestaan uit maximaal 2 personen. Niet noodzakelijk WBQA leden.
De jurytafel bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 juryleden, inclusief 1 tafelverantwoordelijke. Iedere jurytafel kunnen maximaal 12 – 13 borden (gerechten) beoordelen.

Regel 15.
Van elk gerecht worden 2 borden ingeleverd.
De borden worden door de organisatie beschikbaar gesteld.
Er wordt een foto gemaakt van elk wedstrijdbord door een aangewezen fotograaf buiten de juryruimte.

Regel 16.
Een onafhankelijke jury zal onder leiding van de WBQA Hoofdjury de gerechten beoordelen aan de hand van een van te voren bekendgemaakte criteria. Het oordeel van de jury is onherroepelijk en beroep is niet mogelijk.
Overzicht van de beoordeling door de jury:

  • Hoe ziet het gerecht eruit: 10%
  • Smaak: 45%
  • Malsheid/textuur: 30%
  • Bijgerecht/garnering: 10%
  • Creativiteit/technische uitvoering van de opmaak: 5%
  • Hygiëne en voedselveiligheid: maximaal 10 punten aftrek van totaalscore.

Regel 17.
Punten toekenning:

Score 0: Gerecht gediskwalificeerd en moet onder de aandacht van de Hoofdjury worden gebracht die hier een oordeel over geeft.
Score 1: Oneetbaar het gehele gerecht.
Score 2: Zwaar verkoold of rauw (meeste oneetbaar). Jurylid spuugt dit liever uit.
Score 3: Te lang of te kort gegaard (meeste oneetbaar).
Score 4: Te lang of te kort gegaard (delen zijn eetbaar om te oordelen).
Score 5: Aanvaardbaar.
Score 6: Lekker. Allround goed, eetbaar maar niet uitzonderlijk.
Score 7: Goed. Een goed bereid gerecht.
Score 8: Heel goed. Een jurylid zal nog een hap willen nemen maar moet niet.
Score 9: Top. Een jurylid moet zich inhouden om niet de hele portie op te eten.
Score 10: Uitstekend! Dit gerecht is goed genoeg om in een top restaurant geserveerd te worden.

Regel 18.
De gerechten worden door de jury blind geproefd (jury blijven afgezonderd van deelnemende teams) en zonder overleg met andere juryleden beoordeeld. Juryleden leveren de scores in bij de tafelverantwoordelijke, deze controleert op correctheid en levert deze in bij de Hoofdjury. De tafelverantwoordelijke is het enige aanspreekpunt met de Hoofdjury. Na inleveren van de scoringsformulieren moet de tafeljury 2-5 minuten evalueren. De tafelverantwoordelijke houdt de tijd bij.

Regel 19.
Hygiëne en voedselveiligheid worden terplekke door de Toezichthouder en Voedselveiligheid inspecteurs beoordeeld. In overleg met Hoofdjury kan er besloten worden bij het niet nakomen van de (hygiëne) regels een team te waarschuwen, diskwalificeren of punten aftrek (zie Regel 16) te geven.

Regel 20.
Calamiteiten tijdens een wedstrijd (wedstrijdbord valt, te laat ingeleverd, verkeerd ingeleverd, teveel deelnemers ….) zullen per voorval door WBQA Hoofdjury worden beoordeeld.

Regel 21.
Programma:
Dag 1:
10.00 uur Sluiting wedstrijdterrein (alleen te voet bereikbaar)
12.00 uur Samenkomst BBQ-teams en toelichting reglement door WBQA Hoofdjury
Uitreiking vlees, vis en gevogelte.
23.00 uur Stilte tijd op het wedstrijdgebied.

Dag 2:
11:00 uur Jury meeting.
13.00 uur Uiterlijke tijd inlevering gerecht 1.
14.00 uur Uiterlijke tijd inlevering gerecht 2.
15.00 uur Uiterlijke tijd inlevering gerecht 3.
16.00 uur Uiterlijke tijd inlevering gerecht 4.
17.00 uur Uiterlijke tijd inlevering gerecht 5.
18.00 uur Prijsuitreiking
19.30 uur Einde en start met afbraak.

Regel 22.
De inlevertijd per gerecht is maximaal 10 minuten voorafgaande aan de uiterste inlevertijd.

Regel 23.
Het niet naleven van de genoemde wedstrijd artikelen kan leiden tot diskwalificatie.
Dit wordt per categorie bepaald door Hoofdjury.

Regel 24.
Nadat het inschrijfgeld is ontvangen, wordt de inschrijving geldend en bevestigd door de organisatie. De betaling dient te geschieden binnen de inschrijvingstermijn.

Regel 25.
Het annuleringstraject wordt door de lokale organisatie bepaald.
Bij Open NK culinair BBQ kampioenschap tot 6 weken voor aanvang kampioenshap.

2018 WBQA wedstrijdregels 2.0

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Top