Nodig:
– 2 handen geweekte beuken-, berken- of eikenrookhoutsnippers
– Zalmzijde met huid van ca. 1,4 kg
– 3 eetlepels fruit-peper-citroen kruiden
– 2 citroenen, gesneden in schijfjes en kort gegrild
– 4 takjes tijm
TIP:
De overgebleven zalm is nog 3 dagen heerlijk te verwerken in zelfgemaakt zalmsalade of rillettes.
Bereiding:
– Bereid de BBQ voor op indirect grillen, zorg ervoor dat de BBQ een temperatuur van ongeveer 90°C heeft bereikt.
– Als de BBQ een temperatuur van 90°C heeft bereikt Leg dan de 2 handen geweekte rookhoutsnippers op de kolen en vervolgens de hele zalm op het rooster van de BBQ (op de huidzijde).
– Besprenkel royaal de zalm met fruit-peper-citroen en sluit de deksel van de BBQ.
– Gaar de zalm ongeveer 1 uur, totdat hij stevig aanvoelt en de segmenten bij het indrukken met de duim loskomen.
– Gaar de zalm niet te ver door, want dan word de zalm droog en ontstaan er witte eiwitdruppels boven op de zalm.
– Schuif vervolgens voorzichtig twee grote spatels onder de zalm en leg hem van de BBQ op een serveerplank.
– Garneer de zalm met Gegrilde citroenschijfjes en geplukte tijmblaadjes. Serveer de zalm bij een lekkere zomerse salade of als onderdeel van een BBQ-buffet.
Het recept “Warmgerookte citroen-peperzalm van de barbecue” is afkomstig uit het kookboek “Smokey Goodness” van Jord Althuizen