Ontbranders en houtskool soorten

Houtskool, zit daar wel verschil?

Als je op pad gaat voor houtskool kom je er al snel achter dat er een groot verschil zit tussen diverse merken. Wij helpen je een beetje op weg.

Houtskool
Is onder te verdelen in 2 categorieën,
1. Harde / zware houtskool, bij deze soorten duurt het ietsje langer voordat ze op temperatuur zijn, maar als het brand dan brand het lang en goed. Deze soorten hebben ook als eigenschap dat ze een intenser aroma aan je gerechten geven.
2. Zachte / lichte houtskool, deze soorten gaan makkelijk aan en geven vaak een milder aroma af aan je gerechten. Temperatuurbeheersing bij deze soort is ook iets makkelijker.

Elke houtskool soort heeft dus zijn eigen eigenschappen, wat dus de beste houtskool is? Dat is heel persoonlijk. Probeer gewoon diverse soorten en merken even uit om erachter te komen welke houtskool jij het fijnste vindt.

Aanmaken
Ook hier zijn er verschillende producten verkrijgbaar
1. Aanmaakblokjes, hiervoor raden we aan om een aanmaak wokkel, blokje of lucifer te nemen zonder chemische toevoegingen. Dus als je nog van die witte rakkers van de Appie in de schuur hebt liggen, gooi ze bij het grof vuil want dat aroma wil je niet in je bbq en op je gerechten hebben.
2. Elektrische firestarter, een soort föhn, alleen dan voor houtskool of briketten aan te steken. Binnen enkele minuten creëer je een goede brandhaard zonder rook of geur van een aanmaakblokje. Het nadeel is wel dat je er bij moet blijven. Als je liever direct begint met het bereiden van je gerechten dan is een aanmaak wokkel of blokje wellicht jouw ding.

Briketten
Deze brandstof is gemaakt van samengeperst gruis en houtskool, er wordt vaak een chemisch middel gebruikt tijdens dit proces en daarom zijn briketten niet geschikt voor een kamado. Die chemische toevoeging trekt in je keramiek en komt er niet meer uit.

Daarom zijn briketten enkel geschikt voor metalen bbq’s. Ze hebben de eigenschap lang te branden en ze zijn makkelijk aan te steken. Briketten geven over het algemeen een neutraal aroma een je gerechten, wil je dus een echt rooksmaakje hebben, neem dan echt houtskool of gebruik wat rookhout. Over rookhout valt ook genoeg te vertellen, daarover in een later item meer 😉

Recente Berichten
0

Start typing and press Enter to search