Oma’s Rijstentaart met een twist van Tim!

Ingrediënten bodem

  • 1 ¾ cup Bastogne speculaasjes, verpulverd
  • 2 el bruine suiker
  • 4 el olijfolie
  • sojamelk (optioneel)

Ingrediënten vulling

  • 2 ¼ cup sojamelk
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 cup gewassen witte basmatirijst
  • ¾ cup suiker
  • 1 tl zout
  • 4 chai theezakjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el maiszetmeel
  • ¼ cup rozijnen
  • 2 tl vanille extract
  • 2 el citroensap

Ingrediënten topping

  • 2 tl suiker
  • ½ tl gemalen kaneel

Bereiding bodem

  • Vet de taartvorm in met olijfolie. Verpulver de koekjes (bijvoorbeeld in de blender) en doe ze in een grote kom. Doe de suiker en olie erbij en kneed tot het enigszins blijft plakken. Als het te droog is, doe wat sojamelk erbij.
  • Druk het mengsel in de taartvorm. Ik begin altijd in de raad en doe de bodem het laatst. Doe de bodem in de oven en bak de bodem ongeveer 10 minuten. Time to make the filling! (houd de Q aan)

rijstentaart-q

Bereiding vulling

  • Doe 1 ¾ cup van de sojamelk, de kokosmelk, rijst, suiker en zout in een kleine pan. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt draai de pit terug en laat het zachtjes borrelen.
  • Steek ondertussen de bbq met een klein laagje houtskool zorg dat je hem tot ongeveer 200 graden opstookt.
  • Doe de theezakjes en het kaneelstokje erbij en laat het ongeveer 30 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door. Zorg ervoor dat je niet te hard roert, anders barst er wellicht een theezakje… mocht dat gebeuren; geen paniek. Voorzichtig het kapotte theezakje verwijderen en verder gaan
  • Zodra de rijst bijna goed is, verwijder de theezakjes en het kaneelstokje. Meng de overige ½ cup sojamelk in een mengkom met de maiszetmeel. Roer met de garde tot er geen klonten meer in zitten. Giet dit mengsel al roerend bij het rijstmengsel.
  • Meng de rozijnen er bij en laat het geheel nog eens 10 minuten koken. Wederom regelmatig roeren. De rijst moet nu heel zacht zijn. Is dat niet het geval, kook het nog een aantal minuten.
  • Draai het vuur uit en meng het vanille extract en het citroensap door het mengsel. Giet het mengsel in de voorbereide bodem, zet dan de taart in de bbq, het geheel 1 uur er in laten staan.  Daarna haal de taart eruit en laat de taart ongeveer een uur afkoelen (het gaat sneller als je de taart buiten zet. Let wel op dat er geen katten of vogels aankomen). Verpak taart vervolgens in plastic en zet het ongeveer 2 uur in koelkast om op te stijven.
  • Voor je taart serveert, besprenkel met de kaneelsuiker.

 

bron: Tim van Wijk

Recente Berichten
0

Start typing and press Enter to search