Oliebollen uit de Dutch Oven!

Onmisbaar tijdens oud en nieuw: Oliebollen, uit de Dutch Oven!

De snack stamt naar alle waarschijnlijkheid uit de zestiende eeuw en werd toen vooral in rijke families gegeten. In de daaropvolgende eeuwen ontwikkelde de oliebol, toen nog oliekoek geheten, zich tot een baksel voor iedereen. De oliebol werd door Hollandse kolonisten meegenomen naar Nieuw-Amsterdam (nu New York). De Amerikanen boorden er op onverklaarbare wijze een gat in en de donut was geboren!

Ingrediënten:
– 200 gr rozijnen
– 100 gr krenten
– 50 gr boter
– 50 ml melk
– 80 gr bakkersgist
– 1 kg patentbloem
– 15 gr zout

– 30 gr suiker
– 2 eieren
– 0,75 liter koolzuurhoudend bronwater
– geraspte schil van 1 citroen
– 5 gr kaneel
– 150 gr zure appel in kleine blokjes|
– 4 liter zonnebloemolie

Bereiding:
– Week eerst de rozijnen en krenten 15 minuten in lauw water, laat ze uitlekken en dep ze
droog op een theedoek.
– Smelt vervolgens de boter in een pannetje. Verhit in een ander pannetje de melk totdat
het lauw is en los daar de gist in op.
– Meng de bloem met het zout en suiker in een grote kom en roer daar de eieren doorheen
met een garde. Daarna roer je beetje bij beetje bronwater erdoor.
– Meng dit tot de klontjes zijn verdwenen, en voeg daarna de melk met gist, gesmolten
boter, citroenrasp en kaneel toe. (evt. appel)
– Meng dit goed door elkaar en roer op het laatst de krenten en rozijnen erdoor.
– Dek de kom af met een licht vochtige theedoek en laat het 60 minuten rijzen op een    warme plaats.
– Laat de zonnebloemolie op temperatuur komen in de Dutch Oven.
– Sla het beslag nog goed door. Gebruik een ijsknijper of twee eetlepels om bollen te maken.
– Bak ze ongeveer 3 minuten aan beide kanten, en genieten maar…….!

Recente Berichten
0

Start typing and press Enter to search